Ingezonden persbericht

Laatste nieuws KNMI

Klimaatverwachting tot 2080 op Nederlandse supercomputer
Beleef de storm van de toekomst 3-dimensionaal

Op 15 oktober a.s. worden bij het rekencentrum SARA in Amsterdam resultaten gepresenteerd van het Dutch Computing Challenge Project: "Simulation of extreme weather events: present and future".
In het kader van dit project zijn 62 simulaties van het mondiale klimaatsysteem geproduceerd over de periode 1940-2080. Daarmee is beter inzicht verkregen in mogelijke toekomstige extreme gebeurtenissen zoals extreem warme zomers of zeer zware stormen. Hoe meer simulaties, hoe beter zeldzaam voorkomende extreme gebeurtenissen in de modellen naar voren komen. Zoveel simulaties zijn nog niet eerder uitgevoerd.

Onderzoekers van het KNMI, Rijksinstituut voor Volksgezondheid Milieu, en het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek deze enorme dataset van 8000 gigabyte geanalyseerd.

In de lezingen lichten klimaatdeskundigen resultaten van het project toe, zoals de invloed van klimaatverandering op extreme zomers in Europa, El Niño en regenval in de Sahel. In Nederland blijkt de kans op hittegolven toe te nemen; tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat we in de nabije toekomst weer een aantal koude winters mee zullen maken.

In verband met de 'Virtual Reality' visualisatie, waarbij 3D brillen gebruikt worden, wordt de middag bij rekencentrum SARA in Amsterdam gehouden. Voor meer informatie en inschrijving: www.knmi.nl. In verband met de beperkte ruimte, graag op tijd aanmelden!

Zie ook de KNMI-website: http://www.knmi.nl/voorl/nieuws/lanilang.htm#klimaatsimulaties .
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, Monique Somers 030 2206 386 (buiten kantooruren 06 53 214 364).

U wordt vriendelijk verzocht bij gebruik van informatie het KNMI als bron te vermelden

Met vriendelijke groet

Monique Somers
persvoorlichting KNMI
Mobiel 06 - 53 214 364
telefoon 030 22 06 386
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt

Zie ook: http://www.knmi.nl/maildisclaimer.html