BENECKE N.I.

Persoonlijkheidsstoornis, angst, depressie en/of ADHD?

AS I? AS II? OF BEIDE!?
De combinatie persoonlijkheidsstoornissen, angst, depressie, ADHD

Studiedag

Vrijdag 15 oktober 2004, 10.00 - 16.00 uur
Congrescentrum De Meervaart, Amsterdam

Voorzitter: E. van Meekeren, psychiater, Parnassia psycho-medisch centrum, Den Haag

Professionals in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) komen mensen met verschillende stoornissen tegen. Het is voor hen lang niet altijd even makkelijk om de juiste diagnose te stellen en de bijbehorende behandeling toe te passen. Een handleiding voor het stellen van de diagnose is veelal de 'DSM-IV' ('Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition'), een standaardwerk dat met verschillende assen werkt. Zo vallen angststoornissen, depressie en ADHD in principe onder As I en persoonlijkheidsstoornissen onder As II. Maar in de praktijk kunnen de diagnoses in elkaar overlopen: zo hebben mensen naast een persoonlijkheidsstoornis zeer frequent As I-stoornissen en mensen die behandeld worden voor As I-stoornissen hebben vaak een persoonlijkheidsstoornis. De vraag is nu: hoe kunnen deze verschillende stoornissen het best behandeld worden? En: verschillen de As I- en As II-stoornissen van elkaar of liggen ze juist in elkaars verlengde?

Om de antwoorden op deze vragen te vinden organiseert Benecke N.I. op vrijdag 15 oktober 2004 in het kader van het Curriculum Persoonlijkheidsstoornissen de studiedag 'As I? As II? Of beide!?, de combinatie persoonlijkheidsstoornissen, angst, depressie, ADHD'. Tijdens deze studiedag wordt meer inzicht gegeven in de interactie en behandelmogelijkheden van de combinatie persoonlijkheidsstoornissen, angst, depressie en ADHD. Deze veelvoorkomende stoornissen worden door verschillende sprekers uit het veld van As I en As II onder de loep genomen. Elk kort debat wordt steeds vooraf gegaan door pittige stellingen. Daarnaast komen bestaande behandelingsrichtlijnen aan de orde, evenals praktijkervaringen, valkuilen, adviezen en de stand van zaken in de wetenschap.

Sprekers
Prof. dr. A.J.L.M. van Balkom, psychiater en hoogleraar Evidence-based Psychiatrie, VU medisch centrum en GGZ-Buitenamstel, Amsterdam E.H. van Barneveld, psychiater, Parnassia psycho-medisch centrum, Den Haag
S. Kool, psychiater, Onderzoek en Opleiding en Algemene Ambulante Zorg, Mentrum GGZ, Amsterdam
M. Thunnissen, psychiater en A-opleider, GGZ Westelijk Noord-Brabant, Bergen op Zoom
Prof. dr. R. Verheul, bijzonder hoogleraar in de Persoonlijkheidsstoornissen, Viersprong Institute for Studies on Personality Disorders, Halsteren
P.J.M. van Wijngaarden-Cremers, psychiater en circuitmanager verslavingszorg, Zwolse Poort, Zwolle en Meerkanten, Ermelo

Doelgroep
De studiedag 'As I? As II? Of beide!?, de combinatie persoonlijkheidsstoornissen, angst, depressie, ADHD' is bedoeld voor psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, spv'ers en degenen die in opleiding zijn voor deze disciplines. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

Curriculum Persoonlijkheidsstoornissen
Curriculum Persoonlijkheidsstoornissen is een initiatief van Benecke N.I. en Erwin van Meekeren. Erwin van Meekeren is psychiater, vrijgevestigd ondernemer en verbonden aan Parnassia psycho-medisch centrum in Den Haag als hoofd van het Centrum voor Persoonlijkheidsproblematiek. Curriculum Persoonlijkheidsstoornissen omvat jaarlijks een viertal congressen voor de Nederlandse psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, spv'ers en degenen die in opleiding zijn voor deze disciplines. Ook hier geldt dat andere geïnteresseerden uiteraard van harte welkom zijn.

Hier kunt u het volledige programma van de studiedag lezen: http://www.benecke.nl/index.asp?a=33446&s=6553&p=1


---

==
Benecke N.I., continue medische educatie en communicatie

Benecke N.I. is een nascholingsorganisatie met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen en organiseren van postacademisch onderwijs op het gebied van de gezondheidszorg. Meer informatie vindt u op www.benecke.nl.