Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-145

Den Haag, 16 september 2004

Te Koop: circa 622 ha domeingrond

Domeinen verkoopt op 15 oktober 2004 bij openbare inschrijving de blote eigendom van circa 622 ha altijddurende erfpachtgrond. De verkoop heeft betrekking op 14 landbouwbedrijven in Oostelijk Flevoland en is verdeeld over vijf kavels.

Via advertenties in (inter)nationale dagbladen en informatie op het internet wordt de verkoop onder de aandacht gebracht. Specifieke informatie zoals de verkoopvoorwaarden, objectinformatie en ontwerpakte, is opgenomen in de verkoopbrochure. Meer informatie over de verkoop is te vinden op: www.minfin.nl/domeinen

Eind 2002 besloot het kabinet de door de Tweede Kamer aangenomen motie Zalm c.s. uit te voeren. Die motie behelst een extra impuls voor het veiligheidsbeleid in Nederland. De daarmee gepaard gaande kosten moeten gedekt worden uit het verkopen van een deel van de agrarische Domeingronden. Voor de uitvoering werd gekozen voor het tijdelijk opheffen van de verkoopstop op niet-strategische altijddurende erfpachtgronden. Zittende erfpachters werden eenmalig in de gelegenheid gesteld de grond te kopen. In de gevallen waarbij de erfpachter heeft afgezien van aankoop, is nu verkoop aan derden aan de orde. De erfpachtovereenkomsten blijven bestaan, alleen met een andere erfverpachter.