XS4ALL

XS4ALL NIEUWS

menubar BACK

SYMPOSIUM 'ALTERNATIEVE MODELLEN VOOR AUTEURSRECHT'

20 September 2004

Stichting Bits of Freedom en XS4ALL Internet B.V. organiseren een symposium over de toekomst van het auteursrecht op 15 oktober 2004.

Politici en deskundigen buigen zich tijdens het symposium over de vraag hoe auteursrechten beschermd kunnen worden zonder gebruikersrechten uit te kleden. Als mogelijke oplossing worden alternatieve modellen voor auteursrecht gepresenteerd, zoals de Creative Commons-licentie.

Door het organiseren van een symposium willen Bits of Freedom en XS4ALL de aandacht vestigen op het belang van de gebruiker in het auteursrecht. Dat is hard nodig. De nieuwe Auteurswet beschermt niet alleen het auteursrecht van makers, maar verbiedt ook het doorbreken van elke digitaal slot. Dat geldt zelfs als het gaat om volstrekt legaal gebruik door consumenten, zoals het maken van een thuiskopie of het bekijken van werken die in het publieke domein terecht zijn gekomen. Door de toepassing van Digital Rights Management kan legaal gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal door consumenten leiden tot moeilijkheden. De consument kan bijvoorbeeld de nieuw aangeschafte cd niet kopiéren naar zijn MP3-speler om ernaar te kunnen luisteren tijdens het joggen.

Tijdens de behandeling van de nieuwe Auteurswet in de Tweede Kamer werd een belangrijke motie aangenomen. Hierin wordt de regering verplicht nog dit jaar opnieuw te kijken naar de toekomst van het auteursrecht. De regering moet zich hierbij vooral richten op 'de houdbaarheid en handhaafbaarheid van het huidige rechtenstelsel en de belangen van consumenten en eerlijke mededinging'. Collectieve beheersorganisaties zoals Buma/Stemra proberen het gebruik van de nieuwe distributie-mogelijkheden die internet biedt te ontmoedigen. Via rechtszaken tegen makers van peer-to-peer software en tegen individuele internetters in de Verenigde Staten en Europa willen zij hun rechten, koste wat kost, beschermen. Daarnaast voeren deze beheersorganisaties een sterke politieke lobby. Nieuwe Europese richtlijnen op het gebied van auteursrecht en intellectuele eigendom dicteren een sterke uitbreiding van de rechten van makers en hun vertegenwoordigers in de digitale wereld. De belangen van gebruikers worden in deze richtlijnen echter ernstig onderbelicht. Het symposium wordt financieel ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Stichting NLNet en vindt plaats op 15 oktober in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Meer informatie is te vinden op http://www.auteursrechtsymposium.nl