Gemeente Eindhoven

Persbericht: 6 oktober 2004

Bouwmethode beperkt overlast voor verkeer en omwonenden Verkeershinder bij aanleg nieuw viaduct Randweg (A2)

Vanaf vrijdagavond 15 oktober om 23.00 uur tot donderdagmorgen 4 november om 06.00 uur zal op de Randweg Eindhoven (A2) worden gewerkt aan de aanleg van een nieuw viaduct dat een derde verbindingsweg tussen Eindhoven en Veldhoven mogelijk maakt. Tijdens deze periode zullen de 2 maal 3 rijstroken (2 rijstroken en een spitsstrook) worden teruggebracht tot 2 maal 2 rijstroken. Deze rijstroken bevinden zich bovendien op één wegvak. Door deze verkeersmaatregelen zal enige verkeershinder ontstaan.
In een periode van twee maal negen dagen zal wisselend op het oostelijke en westelijke wegvak van de A2 worden gewerkt. De werkzaamheden zullen worden begeleid met uitgebreide verkeers- en veiligheidsmaatregelen, waaronder omleidingen en alternatieve routes via de Eindshovense Ring en het afsluiten van een tweetal opritten van de A2.
Na deze periode waarin de fundering voor het nieuwe viaduct wordt aangebracht, zal het verkeer geruime tijd geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. Pas in het voorjaar van 2005 zullen weer in een vergelijkbare periode verkeersmaatregelen nodig zijn als de nieuwe brugdelen van het viaduct op hun plaats worden geschoven en de verdere afwerking plaats vindt.

Vernieuwende bouwmethode
Het viaduct ter hoogte van de Meerenakkerweg op het bedrijventerrein De Hurk zal uit twee brugdelen met elk drie rijstroken bestaan. Bij de aanleg wordt een methode gevolgd die zo min mogelijk hinder voor het verkeer en omwonenden oplevert.
De fundering zal niet worden geheid maar met de boringsmethode (aanzienlijk geluidsarmer) worden aangebracht. Dit betekent dat in feite een holle schroef de grond in wordt gedraaid en het beton door die schroef in het ontstane boorgat wordt gestort. In het asfalt en het dijkvak worden sleuven gegraven waarin zowel de fundering als de afwerking van de landhoofden met prefab-elementen wordt gerealiseerd. Aan het einde van het werk worden de tussenpeilers en landhoofden voor het nieuwe viaduct weer afgedekt met zand en de asfaltering opnieuw aangebracht. Dit werk vindt opeenvolgend op het oostelijk en het westelijk deel van de Randweg plaats. Om de gedeeltelijk ontgraving van het dijkvak mogelijk te maken werd eerder al een damwand in de middenberm van de A2 aangebracht.

Na deze funderingswerken wordt geruime tijd niet op maar naast de A2 gewerkt. Daar worden aan beide zijden de brugdekken gemaakt. Zij worden direct op de juiste hoogte gefabriceerd zodat zij na afbouw zijdelings op de landhoofden en tussenpeilers kunnen worden geschoven. Deze operatie vergt opnieuw vergelijkbare verkeersmaatregelen op de Randweg Eindhoven.
Voor de aanleg van het viaduct is een aantal reeds aangebrachte geluidsschermen verwijderd. Deze zullen na de afbouw opnieuw worden geplaatst, evenals de rest van de nog geplande geluidsschermen.

Nauwe samenwerking gemeente en Rijkswaterstaat
De gemeente Eindhoven en Veldhoven en Rijkswaterstaat werken in dit project nauw samen wat betreft de begeleidende maatregelen. Onderdeel daarvan is dat de gemeente Eindhoven maatregelen neemt die tijdens de werken het aantal voertuigen op dit deel van de Randweg Eindhoven terugdringt. Het gaat daarbij met name om lokaal verkeer dat gebruik maakt van de A2. Daartoe worden verkeersmaatregelen genomen zoals het afsluiten van een tweetal opritten, het instellen van omleidingsroutes en alternatieve routes. Verder wordt ook het doorgaand verkeer uit het zuiden richting A50 een alternatieve route geboden van het knooppunt Leenderheide via de Eindhovense Ring naar het noorden.

De belangrijkste verkeersmaatregelen op een rij:

Omleidingen.

* Verkeer uit Veldhoven en Eindhoven kan bij de toerit Veldhoven Zuid (nummer 32) niet de A2 op richting s-Hertogenbosch en Tilburg. Dit verkeer wordt omgeleid via de Karel de Grotelaan, de Eindhovense Ring en de Tilburgseweg (richting s-Hertogenbosch of Tilburg) of Noord Brabantlaan (richting toerit Veldhoven (nummer 31).

* Verkeer uit de richting Veldhoven en Eindhoven dat bij de toerit Veldhoven (nummer 31) de A2 op wil richting Antwerpen, Maastricht of Venlo, wordt omgeleid via Noord Brabantlaan, Eindhovense Ring en Karel de Grotelaan.

Alternatieve routes (lokaal)

* Verkeer uit de richting Antwerpen, Maastricht en Venlo, wordt al bij knooppunt de Hogt gewezen op een alternatieve route via de afrit Veldhoven-Zuid (nummer 32) naar bedrijventerrein De Hurk.
* Verkeer uit de richting Tilburg / s-Hertogenbosch wordt bij de afslag Eindhoven Centrum (nummer 30) een alternatieve route geboden via Tilburgseweg, Eindhovense Ring en Karel de Grotelaan naar industrieterrein De Run.

Alternatieve route Maastricht-Nijmegen

* Bij knooppunt Leenderheide wordt het voor het verkeer uit de richting Venlo en Maastricht met als bestemming Son/Nijmegen (A50) een alternatieve route aangegeven via Leenderweg, Eindhovense Ring en Kennedylaan.

Alternatieve route Venlo-Utrecht/Rotterdam

* Bij knooppunt Zaarderheiken wordt voor het verkeer richting Utrecht/Rotterdam een alternatieve route aangeboden via de A73 en A15.

Tijdens de werkzaamheden zal de Randweg Eindhoven in de periode 15 oktober tot 3 november ook snachts tweemaal een beperkt aantal uren worden afgesloten. Tijdens deze uren geldt voor alle verkeer een omleiding in beide richtingen over de Eindhovense Ring en verbindingswegen. De juiste data worden nog bekend gemaakt.

Communicatie
De verkeersmaatregelen worden via advertenties en radiospotjes op lokale en regionale zenders onder de aandacht gebracht. Op een aantal bedrijventerreinen in Veldhoven en Eindhoven wordt elk bedrijf gevraagd posters op te hangen in bezoekersruimten en bedrijfskantines. Op chauffeurs en medewerkers wordt via leaflets een beroep gedaan voor lokaal verkeer de A2 te mijden en gebruik te maken van de omleidingen en alternatieve routes. Ook in een aantal woonwijken in Eindhoven en Veldhoven wordt die oproep gedaan via huis-aan-huis te verspreiden informatie.
Verder is de informatie ook te vinden op de internetsites www.randwegeindhoven.nl en www.eindhoven.nl. Verder is het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 en het meldingsnummer 2386000 van de gemeente Eindhoven beschikbaar voor meldingen en vragen van het publiek.

© 2004 Gemeente Eindhoven