Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/10/2004


---

Bijeenkomst over nieuwe behoeften van voortgezet onderwijs in Afrika Steeds meer middelbare scholieren in Afrika

Het Centrum voor Internationale Samenwerking (CIS) van de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseert vrijdag 15 oktober een bijeenkomst over het voortgezet onderwijs in Afrika. Onder andere oud-minister van Onderwijs in Senegal Mamadou Ndoye komt spreken. Vooral de ontwikkelingen sinds het succes van Education For All (EFA) in Afrika staan centraal. Dit succes verandert de behoeften op het terrein van het voortgezet onderwijs in Afrika, maar dat besef moet nog doordringen bij donoren.

Tijdens de brainstorm komen internationale donoren en onderwijsdeskundigen samen om te discussiëren over de gevolgen van het succes van EFA. Het aantal leerlingen dat vanuit het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs wil doorstromen, neemt steeds sneller toe in Afrika. Hoewel er nog veel moet gebeuren aan kwaliteitsverbetering, heeft EFA in Afrika onder andere gezorgd dat de studentenpopulatie op middelbare scholen meer divers wordt. Daarom is er nu behoefte aan een evenwichtiger aanpak in de onderwijssector. Om sociale, economische en gelijkheidsredenen is het noodzakelijk dat regeringen en hun ontwikkelingspartners adequaat en op een duurzame, efficiënte manier reageren op deze groeiende vraag.

De bijeenkomst belicht met name het voortgezet onderwijs als ontbrekende schakel in de onderwijsagenda van beleidsmakers en de kosten en financiële duurzaamheid in de hervorming van het voortgezet onderwijs. De organisatoren vragen meer aandacht van donoren voor het voortgezet onderwijs. Gerichte technische assistentie, opbouw van lokale capaciteit en onderzoek naar modellen van effectief en efficiënt voortgezet onderwijs in Afrika zijn bijvoorbeeld hard nodig.

De bijeenkomst is onderdeel van het SEIA initiatief, in samenwerking met sub Sahara Afrikaanse landen en andere donoren, om de hervormingservaringen in het voortgezet onderwijs onder de loep te nemen en een discussieplatform te bieden voor onderwijsdeskundigen, besluitvormers en donoren. De bijeenkomst wordt georganiseerd door CIS/VU, met steun van het Afrikaanse regio team van SEIA, de Wereld Bank.