Provincie Zuid-Holland

Autostrand Voorne-Putten sluit op 15 oktober 2004

De provincie Zuid-Holland heeft besloten het autostrand op Voorne-Putten vanaf 15 oktober te sluiten. Vanaf die datum is het niet meer toegestaan met gemotoriseerde voertuigen op het strand te komen.

Medio oktober wordt een slagboom geplaatst waardoor het niet meer mogelijk is met gemotoriseerde voertuigen op het strand te komen. Daarmee zal de rust in het belangrijke vogelrustgebied terugkeren en kan duinvorming weer op gang komen. Eerder is een datum begin dit jaar als sluitingsdatum besproken. Door het b roedseizoenenhetbadgastenseizoendatvanaprildoorloopttotbeginseptember.Debetrokkenpartijenhebbeneencompromisgevondenindedatumvan15oktober.Daarmeeisrekeninggehoudenmetdejaarlijksevliegerdagop10oktoberdieophetstrandgehoudenwordt.

Al in 1993 hebben Rijk, Provincie en andere overheden in de Integrale Beleidsvisie Voordelta vastgelegd dat het autostrand gesloten moest worden. Het autostrand ligt midden in een belangrijk natuurgebied waarvoor de Nederlandse overheid een internationale verantwoordelijkheid heeft. De provincie doet nog onderzoek naar de gevolgen van de recent van kracht geworden Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn voor het recreatief gebruik van het strand en zee.

Aanleg fietspad en parkeergelegenheidOp 5 november 2001 is een convenant gesloten waarin de belangen van verschillende partijen zijn samengebundeld. In dit convenant zijn een aantal maatregelen vastgelegd waaronder de sluiting van het autostrand, de aanleg van 300 parkeerplaatsen en de aanleg van twee fietspaden. Deze fietspaden zijn tegelijkertijd schakels in de aanleg van het 'Rondje Voorne'. Bij de aanleg van de parkeerplaats en het nabijgelegen fietspad is rekening gehouden met de flora en fauna. Daarnaast is afgesproken het strandpaviljoen te af te breken en te herbouwen op de Brielse Gatdam.

Betrokken partijen zijn: De provincie Zuid-Holland, de stadsregio Rotterdam, de gemeenten Bernisse, Hellevoetsluis en Westvoorne, het waterschap De Brielse Dijkring, het recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg, de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de Verenging Natuurmonumenten. Ondanks dat Westvoorne het convenant heeft ondertekend heeft de gemeente zich steeds verzet tegen het sluiten van het autostrand.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22