INSPECTIE

Regeling scheepsafval 15 oktober van kracht

Op 15 oktober 2004 treden de wijzigingen van de Wet Voorkoming Verontreiniging door Schepen (WVVS) in werking. Deze wet geeft invulling aan de Europese richtlijn voor afgifte van scheepsafval en ladingrestanten aan de zogenoemde havenontvangsinstallaties.

De richtlijn beoogt de verontreiniging van zeeën en kusten door lozingen terug te dringen door de afgifte van scheepsafval aan de wal te stimuleren. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) is aangewezen als toezichthouder. Daarbij wordt nauw samengewerkt met beheerders van havens, ontvangstinstallaties en het Openbaar Ministerie.

Volgens de richtlijn mogen schepen die een haven in de Europese Unie aandoen alleen weer naar zee vertrekken indien ze voldoende scheepsafval hebben afgeven aan de daarvoor bestemde voorziening in de haven. Daarbij is de kapitein verplicht om 24 uur voordat hij de haven aanloopt, te melden hoe de afvalsituatie aan boord is en hoeveel afval er wordt afgegeven.

In de richtlijn is opgenomen dat minimaal 25 procent van de schepen die de haven aanlopen gecontroleerd moeten worden. De inspecties op buitenlandse schepen vinden plaats in aansluiting op de reguliere Port State Control inspecties (havenstaatcontrole). Daarnaast zullen er ook vlaggestaat-controles op Nederlandse schepen plaatsvinden.

Er is een handhavingsplan gemaakt in afstemming met havenbeheerders, de havenontvangstinstallaties en de overige inspectiediensten, en in samenwerking met het Openbaar Ministerie voor het vervolgen van strafbare feiten. Bij de handhaving zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan
nalevingsmeting en aan het vastleggen van inspectieresultaten zodat op een zo efficiënt mogelijke wijze kan worden geïnspecteerd. Hiervoor zijn nauwe afspraken gemaakt met de havenbeheerders. Over eventuele misstanden zal de IVW berichten.

Willard Elissen 070 351 74 84/06 538 24 311 of www.ivw.nl

12 okt 04 12:10