BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 11 oktober 2004

60% jongeren wil na hun 60ste blijven werken

60 procent van de Nederlandse jongeren van 15 tot 21 jaar met een opleiding op MBO-niveau en hoger geeft aan graag nog na hun zestigste te willen werken. Dit is verrassend nu de discussie over eerder stoppen met werken is opgelaaid. Dit komt naar voren uit een onderzoek over studeren en carrière onder 500 jongeren in opdracht van het Radio 1-programma BNN United. Op donderdag 14 oktober tussen 21.00 uur en 22.00 uur worden in BNN United deze en de andere resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.

Het onderzoek van bureau Qrius presenteert verrassende resultaten die typerend zijn voor deze tijd. Op de vraag tot welke leeftijd zij willen blijven werken antwoordt 40 % van de jongeren te willen doorgaan tot 60-64 jaar. 29 procent geeft aan eerder te willen stoppen, namelijk op 55-59 jarige leeftijd. Een tiende wil juist langer werken tot ongeveer 65-70 jaar en nog eens tien procent wil zelfs doorgaan tot ze erbij neer vallen.

Op de vraag welke reden doorslaggevend is voor de keuze van een studie wordt als belangrijkste reden de interesse voor het onderwerp gegeven. Ongeveer een derde van de ondervraagde jongeren kiest een bepaalde studie omdat ze er later veel geld mee kunnen verdienen. Één op de tien zegt dat de studentenstad de reden is geweest om voor een bepaalde studie te kiezen. Opmerkelijk is dat een onderzoek van een aantal jaren geleden aantoonde dat de meeste jongeren nog een studie kozen vanwege de studentenstad. Dit heeft volgens Qrius te maken met het feit dat jongeren destijds meer geld te besteden hadden. Bovendien zijn de studie-eisen strenger geworden en studenten zijn serieuzer met hun studie bezig vanwege de slechtere economische situatie. Van de ondervraagde jongeren vindt 36 procent dat je binnen vier jaar klaar moet zijn met je studie, want studeren is gewoon hard werken. 61 procent is het hier niet mee eens en 30 procent vindt dat je een beetje lol moet kunnen maken tijdens je studie.

Een meerderheid van de jongeren vindt tenslotte niet dat je fulltime moet werken om carrière te maken. Bovendien is een ruime meerderheid (84 %) er van overtuigd dat kinderen en carrière samen gaan. Tweederde van de ondervraagden wil eerst carrière maken voordat ze aan kinderen beginnen.

Op vrijdag 15 oktober is het rapport met alle resultaten van het onderzoek te lezen op www.bnn.nl.