Hogeschool van Amsterdam

HvA eist in kort geding nakomen fusieovereenkomst met HES

(13 oktober 2004)

Het bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) eist in kort geding dat de HES de fusieovereenkomst tussen HvA en HES nakomt. Twee leden van de Raad van Toezicht van de HES blokkeren de uitvoering van de fusieovereenkomst. De fusie is belangrijk voor de deelname van de HES in de Amsterdam School of Economics and Business in oprichting, het samenwerkingsverband waarin de economie- en bedrijfskundeopleidingen van HvA, HES en Universiteit van Amsterdam (UvA) ondergebracht gaan worden. Het kort geding dient vrijdag 15 oktober.

In 2002 is een overeenkomst tussen HvA en HES getekend door de Colleges van Bestuur en Raden van Toezicht van beide instellingen waarin het voornemen tot fusie is vastgelegd. Na een diepgaand onderzoek is door interne werkgroepen en KPMG als externe partner in 2003 een positief advies over de fusie gegeven. De Medezeggenschapsraad van de HvA adviseerde positief, de Medezeggenschapsraad van de HES onthield zijn instemming. De bezwaren van de HES-Medezeggenschapsraad zijn vervolgens door de Geschillencommissie ongegrond verklaard. De laatste stap in het fusieproces wordt momenteel geblokkeerd doordat twee van de zeven leden van de Raad van Toezicht van de HES vooraf hebben aangekondigd niet te willen meewerken aan de fusie.

De vorming van de Amsterdam School of Economics and Business (AmSEB), het samenwerkingsverband waarin de economie- en bedrijfskundeopleidingen van HvA, HES en Universiteit van Amsterdam (UvA) ondergebracht gaan worden, was een belangrijke aanleiding voor de fusieovereenkomst. De AmSEB wordt gevormd om te voorzien in goede aansluitmogelijkheden tussen bachelor-en masteropleidingen in hbo en universiteit. Daaraan is sinds de invoering van de bachelor-masterstructuur grote behoefte onder studenten. Alleen onder gezamenlijk bestuur is het mogelijk een dergelijke complexe afstemming tussen onderwijsprogramma's te realiseren. De voorbereiding van de AmSEB is inmiddels in een vergevorderd stadium.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Godfried Jansen, tel.nr. 06 - 20 49 93 42.