Gemeente Maastricht

Extended Views

In het kader van Maastricht Europe is de tentoonstelling Extended Views van 15 tot en met 31 oktober in het Centre Céramique te zien. De tentoonstelling laat het werk zien van zestien kunstenaars uit de tien nieuwe lidstaten en de vier kandidaat-lidstaten van de Europese Unie.

Vanaf 17.00 uur tot middernacht, vormen de typerende grote glazen façades in de wijk het projectievlak voor videowerken van gerenommeerde kunstenaars en aanstormend jong talent.

Eigenzinnig
Het Centre Céramique neemt met de tentoonstelling Extended Views een eigenzinnige plaats in binnen de groeiende aandacht voor kunst en cultuur uit Oost Europa. Extended Views mijdt de museale binnenmuren, maar gaat de straat op en presenteert videoprojecties in de openbare ruimte. Vanuit culturele instellingen, kantoren, winkels, appartementen en café's worden de video's op doorzichtschermen geprojecteerd waardoor de beelden in de wandelzones te zien zijn. De kunstwerken op Plein 1992 en de Avenue Céramique gaan niet alleen een relatie aan met de architectuur en functie van de gebouwen, maar in het bijzonder ook met de mensen die zich in de wijk bevinden.

Betrokkenheid
Uit de werken spreekt betrokkenheid met de politieke en culturele tradities en veranderingen in Europa en de aangrenzende regio's. Identiteit, nationaal of internationaal bewustzijn, en het al dan niet ervaren van grenzen zijn dragende thema's. Universele waarden spelen in elk werk, ook in de meest persoonlijke beschouwingen, een rol. Een aantal video's laat daarbij weinig of niets zien van de geografische herkomst van de kunstenaar. De zestien kunstenaars in Extended Views tonen aan dat kunst uit Oost Europa thuishoort in de cultuur van een groter `Europa'.

Gids
De tentoonstelling wordt begeleid door een tweetalige `gids' in het Engels en Nederlands. De gids beschrijft de 16 projecties en bevat naast een beknopte biografie van de kunstenaars ook een plattegrond van de locaties van waaruit de werken worden geprojecteerd. Een twintigtal driehoeksborden in de wijk geeft informatie over de kunstenaars en de locaties van de werken.
De opening vindt plaats op 15 oktober 2004 om 17.30 uur in het Centre Céramique


Voor meer inhoudelijke informatie en voor de inzage van stukken en plannen: GemeenteLoket

 Zie het origineel