Gemeente Utrecht

Wethouders schrijven zich vast in voor EuroGames 2005

De eerste twee inschrijvingen - van de wethouders J.L. Spekman en mr. L.J. Verhulst - betekenen vrijdag 15 oktober aanstaande in het stadhuis van Utrecht het officiële startsein voor de registratie van de naar schatting 3000 sporters uit heel Europa die zullen deelnemen aan de EuroGames 2005 in Utrecht. De overige deelnemers kunnen zich vanaf zondag 17 oktober registreren via de website van de EuroGames 2005: http://2005.eurogames.info.

Beide wethouders reageerden enthousiast op de uitnodiging om aan de EuroGames deel te nemen. Wethouder Spekman zal deelnemen aan het voetbaltoernooi en wethouder Verhulst neemt deel aan de hardloopwedstrijd.

Utrecht organiseert volgend jaar de tiende editie van dit Europese homo- en lesbische sport- en cultuurevenement. Naar verwachting zullen zo'n 15.000 tot 20.000 toeschouwers Utrecht tussen 16 en 19 juni 2005 de wedstrijden en de culturele evenementen bezoeken.

De EuroGames, voor het eerst georganiseerd in Den Haag in 1992, reiken terug naar het oorspronkelijk olympische ideaal van eenheid door sport. Iedereen kan deelnemen, ongeacht seksuele voorkeur, geslacht, leeftijd, nationaliteit, religie of gezondheid. Alles wat van de deelnemer wordt verwacht, is het onderschrijven van de principes van inclusie en participatie en het streven naar een persoonlijk record. Topsport is niet het uitgangspunt maar er nemen wel topsporters deel.

Na negen afleveringen, in onder meer Berlijn, Parijs, Zürich en Kopenhagen, is het evenement uitgegroeid tot een sportief en cultureel evenement van formaat. Aan de laatste EuroGames, in juli dit jaar in München, namen 5300 sporters uit heel Europa deel. Na afloop nam burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf van Utrecht in het Olympisch Park van München de vlag van de organisatie officieel in ontvangst.

De EuroGames 2005 worden geheel georganiseerd door vrijwilligers en in samenwerking met de sportclubs, het Midzomergrachtfestival en Stichting Pann. De Stichting EuroGames Utrecht en de gemeente Utrecht zullen nauw samenwerken om dit sportevenement tot een groot succes te maken. In 2005 vinden, in en rond stadion Galgenwaard, in dezelfde periode de FIFA WK Voetbal voor Jeugd tot 20 jaar plaats.

Noot voor de media:
De officiële inschrijving van de wethouders, in aanwezigheid van het bestuur van Stichting EuroGames Utrecht, vindt plaats in de Perskamer van het stadhuis om 16.30 uur. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Hans Kuperus, 030 286 1041.

Nadere informatie over de EuroGames Utrecht 2005 is ook te vinden op http://2005.eurogames.info.