FNV

P E R S B E R I C H T

FNV: 70.000 euro voor uitgeperste werknemer

Een 57-jarige werknemer, die na een burn-out in de WAO belandde, heeft een schadevergoeding van bijna 70.000 euro toegewezen gekregen van de kantonrechter in Terneuzen. De man, die lid was van FNV Bondgenoten, klopte aan bij het FNV Bureau Beroepsziekten. Dat maakte de zaak aanhangig en stelde de werkgever, een in mestverwerking- en opslag gespecialiseerd bedrijf, aansprakelijk.

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV is verheugd over de uitspraak. Gezien de leeftijd van onze cliënt kun je spreken van een aanzienlijke schadevergoeding (meer dan 1,5 ton in guldens). Maar belangrijker is, dat er recht is gedaan. Als je het vonnis erop naleest kun je geen andere conclusie trekken dan dat deze werknemer letterlijk en figuurlijk is uitgeperst.

Bijna 30 jaar was de man in dienst van het mestbedrijf. Eerst als chauffeur, later als assistent-bedrijfsleider. Gedurende de laatste tien jaar werkte hij 50 weken per jaar en nam dus zeer beperkt vakantie en vrije dagen op. Ook was er sprake van structureel overwerk. De werknemer had te maken met klanten, chauffeurs en leveranciers. Bij stagnaties of onregelmatigheden viel iedereen op hem terug, zelfs s avonds en in het weekend en soms s nachts. Illustratief is ook het feit dat de werknemer thuis een kantoor had ingericht met een planbord voor zijn werkzaamheden.

Uitbraak van de varkenspest in de zomer van 1997 werd de werknemer fataal. Zijn toch al drukke bestaan werd daardoor helemaal overbelast en de man raakte in de WAO. In de reïntegratiefase faalde de werkgever volledig, zo vermeldt het vonnis van de kantonrechter in Terneuzen.

De uitspraak heeft volgens de FNV ook raakvlakken met de WAO-plannen van het kabinet: De Geus grendelt de WAO af. Dat treft ook werknemers die met psychische klachten uitvallen. Zij worden in toenemende mate wel gedwongen naar de rechter te gaan. Daarnaast bevestigt deze uitspraak opnieuw, dat ook de rechter burn-out als beroepsziekte beschouwt.

Afgezien van de voorbereidingen door het FNV Bureau Beroepsziekten, nam de zaak zo n 16 maanden in beslag.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553

FNV Voorlichting
Paulus Plas
020 - 58 16 553

paulus.plas@vc.fnv.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag