Politie Groningen

Persberichten vrijdag 15 oktober 2004

provincie Groningen, 15-10-2004 -

Groningen: slachtoffer ongeval Gedempte Zuiderdiep overleden Het slachtoffer van het verkeersongeval op het Gedempte Zuiderdiep van afgelopen woensdagochtend is donderdagmiddag in het ziekenhuis overleden. De 84-jarige man stak in zijn scootmobiel op een voetgangersoversteekplaats het Gedempte Zuiderdiep over. Hij werd vervolgens door een taxibusje op het VOP aangereden. De politie maakt proces-verbaal op van het ongeval.

Groningen: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmiddag op de Friesestraatweg, de Provincialeweg N355, een snelheidscontrole gehouden. Van de in totaal 3149 passerende voertuigen reden zes bestuurders te hard. De snelste rijder reed 106 km/uur, waar 80 km/uur is toegestaan. De controle duurde twee uren.

Groningen: zielige man moet nog 180 dagen zitten
De politie heeft donderdagavond in de Hovenstraat een 32-jarige man zonder vaste woonplaats ingesloten. De dakloze man had bij een woning in de Hovenstraat met een zielig verhaal aangebeld om op deze manier geld te krijgen. De bewoner gaf de 32-jarige geen geld. Mede door de berichtgeving in de media werd de politie gewaarschuwd. De man werd aangetroffen; hij voldeed volledig aan het signalement van de oplichter. Hij bleek echter geen strafbaar feit te hebben gepleegd. Wel had de dakloze nog 180 dagen gevangenisstraf openstaan. Hiervoor werd de 32-jarige ingesloten.

Groningen: verlichtingcontrole
In de Nieuwe Boteringestraat heeft de politie donderdagavond een verlichtingcontrole gehouden. In totaal werden 40 fietsers gecontroleerd, waarvan 24 bestuurders geen verlichting voerden. Alle overtreders kregen een bekeuring uitgereikt. De controle duurde een uur.

Groningen: bromfietser gewond bij ongeval
Een 39-jarige man uit Groningen is donderdagavond op de Emingaheerd gewond geraakt bij een verkeersongeval. Een 44-jarige vrouw uit Groningen reed op haar fiets en besloot zij te keren op het fietspad. De vrouw was net gekeerd, waarna de 39-jarige Stadjer op zijn bromfiets in tegengestelde richting kwam aanrijden. Beiden kwamen vervolgens frontaal met elkaar in aanrijding. De bromfietser liep verwondingen op aan zijn gelaat en gebit. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht. De vrouw bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de fietster
1,35 promille alcohol in haar bloed had. Zij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: ijzerdieven op heterdaad aangehouden
De politie heeft donderdagavond in de bossages aan de Bornholmstraat een 32-jarige man uit Ulrum en twee 35-jarige mannen uit Groningen aangehouden. Het drietal was over een hek van een bedrijf aan de Bornholmstraat geklommen om strippen van ijzer weg te nemen. Terwijl de ijzerdieven bezig waren met het verbuigen van de strippen ijzer werden zij op heterdaad betrapt door medewerkers van een beveiligingsbedrijf. Het drietal zette het op een lopen en wisten zij de bossages aan de Bornholmstraat in te vluchten. Met behulp van een politiehond konden de drie verdachten worden aangehouden in de bossages. Eén van de 35-jarige mannen bleef bij zijn vlucht over een hek hangen aan een punt. Hij viel hierdoor hard op de grond. Door de val brak de Stadjer zijn pols en verloor hij een tand. De ongelukkige ijzerdief kon na behandeling in het ziekenhuis samen met zijn maten worden ingesloten. Zij zullen vandaag worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: acht autos opengebroken in Zeeheldenbuurt
Een onbekende man heeft donderdagnacht in de Van Heemskerckstraat acht autos opengebroken. Bij zeven autos werd een portierslot geforceerd. Bij één auto werd een portierruit verbroken. Een getuige hoorde breekgeluiden en verjaagde zij de autokraker door lawaai te maken. De politie werd vervolgens gewaarschuwd, maar werd de inbreker niet meer aangetroffen. De politie beschikt over een signalement van de verdachte. Alle gedupeerden werden verwezen voor het doen van aangifte. De politie stelt een nader onderzoek in.

Oldehove: bromfietser ernstig gewond bij éénzijdig ongeval Een 17-jarige bromfietser uit Oldehove is donderdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een éénzijdig verkeersongeval aan de Niehoofsterweg in Oldehove. Het slachtoffer reed, vermoedelijk met hoge snelheid, in de richting van Niehove. Waarschijnlijk heeft de stander van zijn brommer het wegdek geraakt waardoor de bromfietser met zijn voertuig werd gelanceerd. Hij botste tegen een boom waarna de bestuurder in een sloot terechtkwam. Zijn brommer slingerde over de sloot en kwam daar tot stilstand. Een voorbijganger trof het slachtoffer liggend in de sloot aan. Hij riep de hulp in van passanten en gezamenlijk haalde men het slachtoffer uit de sloot. Ook alarmeerde de man de hulpdiensten. Na medische hulp van de bemanning van de traumaheli is het slachtoffer met spoed door een ambulance in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. Hij liep ernstig hoofd- en inwendig letsel op. De politie onderzoekt de juiste toedracht van het ongeval.

Oude Pekela: doorrijder aangehouden
Wegens doorrijden na een ongeval heeft politie donderdagavond een 35-jarige man aangehouden in zijn woning in Oude Pekela. Surveillerende agenten werden aangesproken door een man die meedeelde dat aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela een auto tegen een lantaarnpaal was gereden. Op de plaats van het ongeval troffen agenten delen van een auto. Omstanders overhandigden de politiemensen een kentekenplaat. Aan de hand van het kenteken werd de verdachte vervolgens opgespoord en aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Aan het bureau werd bij de ademanalyse 0.92 promille alcohol gemeten. Na verhoor is de man heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg een rijverbod van 3½ uur opgelegd.

Vierhuizen: automobilist onder invloed
Een 35-jarige automobilist uit de gemeente De Marne is donderdagnacht door de politie aangehouden op de Provinciale Weg N361 in Vierhuizen. De man werd gecondoleerd omdat een van zijn koplampen niet brandde. Bij de controle bleek de verdachte te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 2.05 promille alcohol werd vastgesteld. Bij onderzoek bleek ook dat het rijbewijs van de verdachte ongeldig is verklaard. Na verhoor is de verdachte met een proces-verbaal en een rijverbod van 11 uur heengezonden.

Garmerwolde: rijbewijs kwijt na gevaarlijke inhaalmanoeuvre De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit Ten Boer ingevorderd. De man reed met zijn auto in de richting van Ten Boer en haalde een andere auto in. Bij die manoeuvre kwam hij bijna in botsing met een hem tegemoetkomende motorrijder van de politie. De motoragent kon een aanrijding met de Ten Boerster door krachtig remmen ternauwernood voorkomen. De man werd staande gehouden en kreeg een bekeuring voor gevaarlijk weggedrag. Hij moest zijn rijbewijs ter plaatse inleveren.

Appingedam/Delfzijl: bromfietscontroles
De politie heeft donderdagmiddag en avond bromfietscontroles gehouden aan de Farmsumerweg in Appingedam en aan de Europaweg en de Hogelandsterweg in Delfzijl. In Appingedam werden 35 brommers aan een onderzoek onderworpen. Zeventien daarvan bleke geheel in orde. Met betrekking tot de andere brommers werd in totaal 37 overtredingen geconstateerd. Die liepen uiteen van een te hoge constructiesnelheid (alle 18) tot technische gebreken als ondeugdelijke wielophanging, slechte remmen, gladde banden en het ontbreken van een bel of claxon. Ook konden bestuurders geen verzekeringsbewijs of bromfietscertificaat tonen. Een 20-jarige man uit Appingedam werd aangehouden omdat hij een valse naam opgaf. Hij krijgt daarvoor proces-verbaal. De man gaf een valse naam op om onder een bekeuring uit voor het niet kunnen tonen van een certificaat of rijbewijs uit te komen. In Delfzijl controleerde de politie 10 brommers. Er werden negen processen-verbaal opgemaakt. Zeven keer voor een te hoog vermogen (constructiesnelheid) Eén brommer had geen bel of claxon en één bestuurder bleek geen bromfietscertificaat te hebben. De controles vonden plaats tussen 16.00 uur en 21.30 uur.

Stadskanaal: vrouw gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval aan de Hoofdstraat in Stadskanaal is donderdagmorgen een 68-jarige fietsster uit Stadskanaal gewond geraakt. De vrouw schrok zo van een afslaande auto die haar voorrang verleende dat ze krachtig remde. Ze gleed daarbij weg met de fiets en kwam te vallen. De vrouw is met hoofd- en rugletsel naar een ziekenhuis gebracht.

Grijpskerk: bromfietser gewond
Aan het Hoendiep Noordzijde in Grijpskerk is donderdagmorgen een 35-jarige bromfietser uit Noordhorn gewond geraakt. De man kwam met zijn brommer te vallen over een aantal asfaltblokken die vanwege wegdekreparatie op straat lag. De man is met been, arm- en schouderletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt of de werkzaamheden in voldoende mate waren aangeduid.