Gemeente Abcoude


Huisvestingsverordening gemeente Abcoude: de feiten op een rij

Jaarlijkse wijziging
Maatwerk maar beperkt mogelijk
In elke categorie seniorenwoningen
Meer informatie

Bij veel burgers in Abcoude heerst onduidelijkheid over de wijzigingen van de gemeentelijke huisvestingsverordening en de gevolgen daarvan voor senioren. In dit artikel licht de gemeente de wijziging toe.

In de huisvestingsverordening is geregeld hoe de schaarse woonruimte in de sociale sector verdeeld wordt onder woningzoekenden. Een van de uitgangspunten van de huisvestingverordening is dat het inkomen van de woningzoekenden in redelijke verhouding moet staan tot de gevraagde huur. In de huisvestingverordening wordt daarom gewerkt met een zogeheten huur-inkomentabel. Deze tabel maakt een koppeling tussen de gevraagde huur en het inkomen van een woningzoekende. Hiermee wordt bereikt dat woningzoekenden met een krappe beurs in aanmerking kunnen komen voor huurwoningen in de goedkopere huurcategorie.

Jaarlijkse wijziging

Elk jaar past het ministerie van VROM per 1 juli het huurprijsbeleid aan vanwege onder meer inflatie en bezuinigingsmaatregelen. De gemeente past naar aanleiding hiervan de huur-inkomentabel van de huisvestigingsverordening aan. Deze aanpassing betekent bijvoorbeeld dat de inkomensgrens verhoogd is. Eerst lag de grens bij een belastbaar inkomen van EUR 33.775,-; nu bij een belastbaar inkomen van EUR 34.500,-. Zitten woningzoekenden boven deze grens dan komen ze alleen in aanmerking voor een huurwoning met een rekenhuur vanaf EUR 466,48 (was EUR 453,78). Het uitgangspunt ´bescherming van woningzoekenden met een laag inkomen´ blijft hetzelfde.

Maatwerk maar beperkt mogelijk

De gemeente kan met de plaatselijke sociale verhuurders (bijvoorbeeld Westhoek Wonen) afspraken maken over de toewijzing van woonruimte aan bepaalde groepen woningzoekenden. Deze vorm van lokaal maatwerk moet echter wel passen binnen de beleidsregels die de provincie Utrecht voor volkshuisvesting stelt en moet bovendien regionaal worden afgestemd met de andere gemeenten in de regio West Utrecht.

In elke categorie seniorenwoningen

In de gemeente Abcoude leeft momenteel het idee dat voor de hoogste inkomenscategorie geen seniorenwoningen beschikbaar zijn. Westhoek Wonen meldt echter dat voor alle inkomenscategorieën huurwoningen beschikbaar zijn. Wel is de huurwoningvoorraad uiterst beperkt in de gemeente en ook de doorstroming is gering.

Meer informatie

Mocht u ondanks deze toelichting toch nog vragen hebben dan beantwoorden wij die graag. U kunt hiervoor op maandag tot en met donderdag bellen met Esther Deerenberg, telefoon (0294) 28 02 01. Ook kunt u voor meer informatie terecht bij Westhoek Wonen, telefoon (0297) 23 23 23. Hieronder kunt u de teksten van de huisvestigingsverordening Abcoude 2004, het raadsvoorstel Aanpassing huisvestigingsverordening en het raadsbesluit downloaden.