Nieuw-Vlaamse Alliantie


Mark Demesmaeker vraagt actief woonbeleid (14/10/04)

Sinds 1993 wijken per jaar gemiddeld 7140 Vlamingen uit naar Wallonië. Meer dan de helft daarvan komt uit de provincie Vlaams-Brabant. Vooral Oost-Henegouwen (Pays des Collines) en Waals-Brabant zijn populair bij de Vlamingen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Wonen Marino Keulen op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA).

Dat zoveel Vlamingen over de taalgrens vluchten, heeft met heel wat factoren te maken. Een van de belangrijkste factoren blijkt de hoge prijs van Vlaamse bouwgronden te zijn.

De gemiddelde verkoopprijs van bouwgronden in Vlaanderen verdriedubbelde op tien jaar tijd, van 25,63 /m2 (1992) tot 87 /m2 (2003). In Wallonië kost een bouwgrond gemiddeld 26 /m2 (2003), of minder dan éénderde van de prijs in Vlaanderen. De prijzen stegen in Wallonië het afgelopen decennium bovendien veel minder sterk dan in Vlaanderen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker pleit ervoor dat de Vlaamse regering een actief woonbeleid zou voeren zodat Vlaamse gezinnen in hun eigen streek kunnen blijven wonen.

Minister Keulen verzekert in zijn antwoord dat hij het Vlaams regeerakkoord terzake wil uitvoeren. Het beleid zal een dubbel spoor volgen: in de eerste plaats zorgen dat meer kavels gelegen in de woonzone op de markt komen en tegelijk ook het aanbod verhogen door het verantwoord aansnijden van woonuitbreidingsgebieden. De minister belooft vereenvoudige en snellere procedures voor sociale huisvestingsmaatschappijen en gemeenten om grondreserves en woonuitbreidingsgebieden aan te snijden.

Auteur:
Mark Demesmaeker
Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be