VMDB

Manisch-depressieve mensen bereid hun verhaal te vertellen



Utrecht, 15-10-2004 De Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen ontvangt steeds vaker verzoeken van de pers om interviews met patiënten die hun eigen verhaal willen vertellen. Daar zijn wij blij mee, omdat dit het verkeerde beeld kan wegnemen dat veel mensen hebben over manisch-depressiviteit.

Om aan deze verzoeken tegemoet te kunnen komen, hebben wij een oproep onder onze leden gedaan. Dertig personen toonden zich bereid aan interviews mee te willen werken. Als u wilt, kunnen wij u in contact brengen met deze mensen.

Voor nadere informatie:
De heer Marthy Leermans, bestuur VMDB, (073) 614 44 90 of marthyleermans@home.nl

ALGEMEEN

Er zijn ongeveer 250.000 mensen die aan de manisch-depressieve stoornis lijden. Het stellen van de juiste diagnose is moeilijk en vaak gaan er jaren van chaotisch leven aan vooraf, die veel leed veroorzaken. Relaties thuis en op het werk staan onder zware druk door de heftig wisselende stemmingen. Verder is er sprake van ziekteverzuim, (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid en opnames in een psychiatrisch ziekenhuis.

Sinds 1987 behartigt de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) de belangen van deze mensen. Voorlichting en lotgenotencontact zijn de kernwoorden. Op het moment dat een psychiater de diagnose stelt, is er een enorme honger naar informatie. Niet alleen bij patiënten, maar ook bij betrokkenen in de directe omgeving, want manisch-depressief gedrag gaat niet onopgemerkt voorbij aan partner, familie, collega's en kennissen. De VMDB zet zich in om deze mensen informatie en steun te geven in aanvulling op medicatie en therapie.

De ziekte wordt gekenmerkt door stemmingen die zeer ver uiteen lopen. Om met Goethe te spreken van himmelhoch jauchzend in de manische fase tot zum Tode betrübt tijdens de depressie. Daarom wordt ook wel van een bipolaire stoornis gesproken, want het gaat om tegenpolen, uitersten. Voor patiënten en betrokkenen, samen ongeveer 1 miljoen mensen, is het zwaar om met deze stoornis om te gaan.

Veel mensen lijden aan manische-depressiviteit zonder het nog te weten. Ook deze mensen probeert de VMDB te bereiken, want het stellen van de diagnose is vaak een keerpunt. Manische-depressiviteit is namelijk goed behandelbaar. Psychiatrische behandeling, medicijnen en therapie maken het leven van patiënten (en betrokkenen!) stabieler. Hierdoor kunnen ze de draad van hun leven vaak weer voor langere tijd oppakken. Oppassen blijft echter het parool. Niet omdat eens manisch-depressief, altijd manisch-depressief betekent, maar het kan wel weer ieder moment de kop opsteken.

Om hiermee te leren omgaan, is het belangrijk dat patiënten en betrokkenen zich er zo goed mogelijk tegen wapenen. Naast veel informatie tot je nemen, helpt het ook enorm om met lotgenoten in contact te komen. Hiervoor heeft de VMDB een Lotgenotentelefoon 0900-5 123456(alle dagen van 9.00 - 21.00 uur) en zijn er landelijke en regionale bijeenkomsten, kwartaalblad, website www.vmdb.nl en informatiematerialen.

15 okt 04 10:30