Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

15 oktober 2004

Minister Dekker: kansen voor Nederlandse bouw in Oost-Europa

Minister Dekker ziet kansen voor de Nederlandse bouwwereld bij de aanpak van oude flats in Oost-Europa. De minister vindt het van belang dat "wij in Nederland nagaan wat wij in huis hebben aan kennis en ervaring op het gebied van hoogbouwrenovatie". Zij ziet een rol voor corporaties, andere verhuurders en zelfs verenigingen van eigenaren bij kennisoverdracht over financieel beheer en management. Minister Dekker zei dit op 14 oktober tijdens het congres 'Hoogbouwproblematiek en herstructurering in Midden- en Oost-Europa'.

De minister liet weten hoogbouwrenovatie in Midden en Oost-Europa erg belangrijk te vinden. "De voornaamste reden is uiteraard de deplorabele staat waarin veel hoogbouwwijken in Midden en Oost-Europa zich bevinden. Ze zijn het symbool van een failliet en verlaten maatschapelijk systeem, maar ook van het onvermogen om in de niewe verhoudingen snel tot herstructurering ven nieuw perspecitief voor bewoners te komen." Deze situatie is voor heel Europa van belang.

Het garanderen van participatie van bewoners is volgens minister Dekker essentieel. "Ook op dat vlak hebben we in Nederland de nodige ervaring én ambitie", liet zij weten. Die ambitie komt tot uitdrukking in de prestatiafspraken voor 56 wijken die als prioriteit zijn aangewezen. De minister verwees daarbij naar de conferentie 'Residents voor regeneration' waar zij vrijdag 7 oktober sprak. Bewoners uit heel Europa toonden tijdens die conferentie betrokkenheid bij hun wijken.

Tijdens de conferentie over de hoogbouwproblematiek werd duidelijk dat 35% van de woningvoorraad in de nieuwe lidstaten uit hoogbouw bestaat. Dat is bijna driemaal zoveel als gemiddeld in de oude 15 lidstaten en 5 à 6 maal groter dan in Nederland. In Nederland zijn ook meer kamers in de hoogbouw dan in de andere lidstaten: ruim 75% telt drie of meer kamers tegenover omstreeks 40% in de oude en nieuwe lidstaten. Ook de oppervlakte is in Nederland groter dan het Europees gemiddelde.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18647 )