GLAXOSMITHKLINE

Je hebt astma, maar je merkt er niets meer van!

Nieuw, baanbrekend onderzoek


Zeist, 15 oktober 2004 - Uit een nieuwe en baanbrekende studie uitgevoerd onder astmapatiënten, blijkt dat het voor bijna de helft van hen haalbaar is om totaal geen klachten meer te hebben. Aan dit belangrijke, wereldwijde onderzoek hebben 3400 astmapatiënten deelgenomen uit 44 landen, waaronder Nederland. Het doel van de studie: vaststellen of het totaal onder controle krijgen van de chronische ziekte astma in de praktijk ook inderdaad haalbaar is. Het resultaat van het onderzoek is opzienbarend: bij gebruik van het geneesmiddel Seretide(r) heeft 41% van alle onderzochte patiënten helemaal geen klachten meer. Deskundigen spreken in dat geval van totale astmacontrole.
De internationale, vergelijkende GOAL (1) studie heeft aangetoond dat een groot deel van de astmapatiënten met de onderzochte medicatie inderdaad kunnen léven zonder de beperkingen van hun astma. Door de GOAL opzet en resultaten komen deskundigen op het gebied van longziekten steeds vaker tot het inzicht dat streven naar totale astmacontrole voortaan de behandelingsnorm zou moeten zijn. Prof. dr. D.S. Postma, Hoogleraar Longziekten Universiteit van Groningen, zegt over de resultaten van het onderzoek: 'Een hele grote groep astmapatiënten kan met het onderzochte geneesmiddel klachtenvrij zijn, zo blijkt uit deze omvangrijke studie. Bovendien is duidelijk dat ook voor de andere helft van de patiënten nog veel verbetering mogelijk is. Dokters en patiënten zouden er nu van moeten uitgaan dat het streven is om klachtenvrij met astma door het leven te gaan'. Patiënten met astma kunnen nu eenvoudig zelf vaststellen of hun astma goed onder controle is: zij gaan naar www.astmatest.nl en doen de astmatest.

ASTMA IN NEDERLAND
Astma staat in de top tien van meest voorkomende chronische ziekten en in ons land lijden 500.000 mensen aan die aandoening van de luchtwegen. In de afgelopen 10 jaar is het aantal astmapatiënten in Nederland meer dan verdubbeld. Het hoogste percentage astmapatiënten zien we in de leeftijdscategorie 35-39 jaar. Van alle kinderen in Nederland heeft 15% last van astmatische klachten. Luchtwegaandoeningen zijn verantwoordelijk voor 20 tot 40% van het ziekteverzuim in ons land. Naar schatting kost astma de samenleving ruim 250 miljoen euro, wanneer men de ziektekosten en het ziekteverzuim bij elkaar optelt.

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U ZICH WENDEN TOT:
Mw. S. Doornweerd, arts
Head Corporate Communications
GlaxoSmithKline BV

030- 693 84 17