Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

15-10-2004

Zo snel mogelijk moet in Verenigde Naties-verband worden gesproken over het klimaatbeleid na 2012. Het gebruik van gefluorideerde broeikasgassen moet voor bepaalde producten worden verboden. Het mijnafval moet beter worden beheerd om milieurampen te voorkomen. Dit zijn de conclusies van het ochtenddeel van de Milieuraad onder leiding van staatssecretaris Van Geel in Luxemburg.

De milieuministers willen snel in VN-verband praten over afspraken over emissiereducties in de jaren na 2012. "Het Kyoto-protocol is een eerste stap, na 2012 zullen verdergaande reducties nodig zijn", aldus de voorzitter van de Europese milieuministers. In dat verband wordt uitgekeken naar de VN-klimaatconferentie (CoP10) die in december in Buenos Aires plaatsvindt. De conferentie staat in het licht van het tienjarige bestaan van het Klimaatverdrag. Er wordt stilgestaan bij wat er in die tien jaar is bereikt en wat de uitdagingen voor de toekomst zijn.
De Europese milieuministers zijn verheugd met de voortgang die in Rusland wordt gemaakt met de ratificatie van het Kyoto-protocol. Daarom vinden zij het nu tijd om vast stappen te zetten voor het klimaatbeleid na 2012. Zij hopen dat het Kyoto-protocol snel in werking treedt. Ook benadrukken de ministers nog een keer dat het noodzakelijk is dat actie wordt ondernomen om de emissies in de internationale lucht- en scheepvaartsector te beperken. Dit staat in de Raadsconclusies ter voorbereiding van de VN-klimaatconferentie. Tijdens de lunch houden de milieuministers voor het eerst een oriënterend debat over het klimaatbeleid na 2012. Op de Voorjaarsraad van 2005 wordt het Europese standpunt bepaald over het toekomstig klimaatbeleid. Richtinggevend voor het langetermijnbeleid van de EU is dat de temperatuur niet meer dan 2 graden zou mogen stijgen ten opzichte van het pre-industrieel niveau.

Fluorgassen
De Europese milieuministers hebben een politiek akkoord gesloten over fluorgassen. Dit zijn krachtige broeikasgassen die onder het Kyoto-protocol vallen. Een aantal producten met gefluorideerde broeikasgassen (fluorgassen) wordt verboden. Dit geldt voor gebruik van fluorgassen in bijvoorbeeld dubbelglas, brandblussers, sportschoenen, autobanden en amusementsartikelen. Dit hebben de milieuministers besloten.
Van Geel vindt het van groot belang dat er een politiek akkoord is gesloten over fluorgassen en dat er nu wetgeving komt om het gebruik van deze hele sterke broeikasgassen in producten terug te dringen. Sommige fluorgassen hebben een broeikaseffect dat duizenden malen sterker is dan CO2. Met de nieuwe Europese wetgeving wordt ook geregeld dat koelinstallaties, airconditioning, brandbeveiligingsinstallaties en warmtepompen geen fluorgassen meer mogen lekken. In de toekomst mogen autoairco's geen fluorgassen meer bevatten die een te groot broeikaseffect hebben. Voorafgaande aan dat verbod mogen autoairco's nog maar beperkte hoeveelheden van deze fluorgassen lekken.

Mijnafval
De Europese milieuministers hebben ook een politiek akkoord gesloten over mijnafval. Met de nieuwe regels worden bedrijven verplicht om maatregelen te nemen om de veiligheid van mijnafvalvoorzieningen te garanderen. De nieuwe regelgeving moet de bodem en het water beter beschermen. Ook moet het grote ongelukken met opvangbekkens en afvalbergen, zoals de afgelopen jaren in Roemenië, Spanje, Italië en Wales, voorkomen. De milieuproblematiek van mijnafval is aanzienlijk. Naar schatting bestaat 30% van de totale hoeveelheid afval in de Europese Unie uit mijnafval.

Hoogwater
Op de Milieuraad zijn conclusies aangenomen over hoogwaterbescherming. Om de Europese burger beter te beschermen tegen de gevolgen van overstromingen vinden de Europese milieuministers dat een Europese aanpak nodig is. Zij hebben de Europese Commissie opgeroepen om voor het midden van 2005 een actieprogramma te presenteren. Hoogwater was een gespreksonderwerp van de informele Milieuraad van Maastricht. Dit onderdeel werd voorgezeten door staatssecretaris Melanie Schultz (Verkeer en Waterstaat).

Meer info:
Dossier EU-voorzitterschap (achtergrondinfo over het Nederlandse EU-voorzitterschap en VROM-onderwerpen)
Dossier Klimaatverandering (achtergrondinfo over ondermeer het broeikaseffect, Kyoto en het klimaatbeleid)

Top van de pagina