Provincie Zuid-Holland

Onderwijsprijs 2004 uitgereikt: Rotterdamse scholen winnen

Mevrouw Lia Roemers-de Jong, statenlid van Zuid-Holland, heeft donderdag 14 oktober in het provinciehuis in Den Haag de tweejaarlijkse Onderwijsprijs van Zuid-Holland uitgereikt. De winnaars waren de Van Veldhuizenschool, het Einstein Lyceum en het Albeda College, alle afkomstig uit Rotterdam.

De leerlingen van de Van Veldhuizenschool (basisonderwijs) werken samen met verstandelijk gehandicapte kunstenaars van Atelier Herenplaats ter voorbereiding op het 40-jarig bestaan van de school. De kinderen leren niet alleen (portretten) schilderen, maar ook op een andere manier om te gaan met mensen met een verstandelijke beperking. Ook voor de kunstenaars zelf is het project positief: voor één keer staat hun handicap niet in de weg. Ze worden volledig erkend als kunstenaar. De Van Veldhuizenschool heeft tevens volgens de publieksjury de beste presentatie gegeven.

Het Einstein LyceumHet Einstein Lyceum (voortgezet onderwijs) is winnaar met het project 'Eten in Duitsland'. Vanuit de vakken Duits, tekenen en drama hebben de leerlingen gewerkt aan een presentatie voor ouders, leerlingen en leerkrachten. De leerlingen bleken in staat een buffet te maken voor 120 personen met Duitse gerechten en volgens Duitse traditie.

Het Albeda CollegeHet Albeda college (beroeps- en volwasseneducatie) kreeg de prijs omdat zij een opleidingstraject is gestart voor jongeren van 16- 23 jaar die niet meer naar school willen. In plaats daarvan volgen zij een opleiding op de werkvloer. In dit geval gaat het om een winkelcentrum in Rotterdam-Zuid. Hierdoor staat de praktijk dicht bij de deelnemers, waardoor zij beter geschoold worden voor de arbeidsmarkt.

PrijsDe winnende scholen ontvingen een nominatie voor de landelijke finale van de Nationale Onderwijsprijs op 26 januari 2005 in Utrecht. In de categorie basisonderwijs gaat de 2e prijs naar de Maurice Maeterlinckschool uit Delft en de derde prijs naar Pedologisch Instituut School De Brug te Leiden. De 2e prijs in het voortgezet onderwijs is toegekend aan de Parkschool te Alphen aan den Rijn.De 2e prijs voor het beroeps- en volwassenen onderwijs is voor ROC Zadkine te Rotterdam

De Onderwijsprijs Zuid-Holland is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) en de provincie Zuid-Holland. De prijs is ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen.

Bron: afdeling Communicatie tel: 070 441 66 22