AutoRai

15-10-2004

Nieuw, groot hart voor kleine Fords

Een nieuwe 16 kleppen tellende commonrail dieselmotor met turbocompressor en intercooler maakt zijn debuut in de Fiesta en de Fusion.

De nieuwe 90 pk/ 66 kW sterke Duratorq 1.6-liter TDCi zal samen met de bestaande 68 pk/ 50 kW sterke 1.4-liter TDCi een aanzienlijk en snel groeiend aandeel van de dieselmarkt opeisen voor de Fiesta en de Focus. De verkoop van kleine diesels (B-segment) in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, wordt voor bijna een kwart gerealiseerd in het subsegment van krachtige diesels, en dit cijfer groeit snel nu duidelijk wordt hoeveel voordeel deze motoren opleveren qua prestaties, flexibiliteit en zuinigheid.

De nieuwe motor is het jongste resultaat van de samenwerking op het gebied van het ontwikkelen van dieselmotoren tussen Ford Motor Company en PSA Peugeot Citroën. Het eerste Ford-product van deze samenwerking was de 1.4-liter Duratorq TDCi die in de Fiesta en de Fusion werd geleverd.

De lichtgewicht 1.6-liter TDCi-motor heeft een aluminium carter, derde generatie commonrail dieselinjectie met ultrahoge druk, dubbele bovenliggende nokkenassen en een gaspedaal met elektronische drive-by-wire-bediening.

De 1.6-liter TDCi levert meer vermogen en, wat belangrijker is, een hoger koppel dan zijn kleinere broertje. De motor ontwikkelt 90 pk/ 66 kW bij 4000 tpm, en de enorme trekkracht van 204 Nm komt al vrij bij 1750 tpm. Het resultaat hiervan is een bijzonder soepele motor. Een motor die bovendien nu al voldoet aan de nieuwe, strikte Euro IV-richtlijnen voor emissies. De officiële CO2-emissie is 119 g/km.

De motor gebruikt zeer weinig brandstof onder alle omstandigheden, namelijk 4,5 liter/100 km in de Fiesta bij gecombineerd gebruik. Hij zal beschikbaar zijn in de 3-deurs- en 5-deursmodellen van de Ford Fiesta en in de Ford Fusion. Daarnaast kan hij worden geleverd in de nieuwe Fiesta S, die dankzij de souplesse en pittige prestaties van deze motor een zuinige, prettig rijdende compacte auto wordt.

De 1.6-liter TDCi-motor is al bekend van de Focus C-Max en wordt leverbaar in de nieuwe Focus. Deze nieuwe 90 pk sterke versie is speciaal ontwikkeld voor de kleinere Fiesta en Fusion. Zijn belangrijkste kenmerk is de even vlakke als brede koppelkromme, die zowel goede prestaties als emissiewaarden levert, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het brandstofverbruik of het geluidsniveau.

Dit is een fantastische aanvulling op het programma, zegt Mark Stanton, Chief Engineer voor de Fiesta en de Fusion. Hij biedt de perfecte combinatie van prestaties en zuinigheid en zal van de Fiesta en de Fusion zeer sterke concurrenten maken in de categorie van hoogwaardige diesels.

De motor in detail

Ruimschoots voldaan aan hoge normen
De ingenieurs van Ford hebben op het gebied van vermogen, prestaties, zuinigheid, emissies en verfijning van de nieuwe 1.6-liter TDCi-motor gestreefd naar hoge normen. En veel daarvan zijn niet alleen bereikt, maar zelfs overtroffen.

Zeer belangrijk was het bereiken van optimale trekkracht bij lage toeren. De 1.6-liter TDCi-motor ontwikkelt zijn maximale koppel van 204 Nm al bij 1750 tpm en houdt dit vast tot bijna 3000 tpm; 90 procent van dit maximale koppel is beschikbaar tussen 1400 en 3200 tpm. Zelfs bij 1250 tpm is er nog een koppel van bijna 170 Nm.

Dit resulteert in een krachtige acceleratie uit stilstand en een flexibiliteit waardoor er minder vaak hoeft te worden geschakeld. Deze superieure souplesse komt vooral tot zijn recht in de Fusion, met zijn grotere laadcapaciteit.

De rijkwaliteit wordt verder verhoogd door het
`drive-by-wire'-systeem. De PCM (Powertrain Control Module) is zo afgesteld dat de auto sportief reageert wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt, en soepel wanneer het wordt losgelaten en bij het schakelen. Het behoud van dit rijplezier, het Ford-gevoel, is zeer belangrijk geweest bij het ontwikkelen van de motor. De ingenieurs van Ford hebben dit systeem zo ingesteld dat de Fiesta uniek aanvoelt.

Dankzij de lichtgewicht constructie van de aluminium motor konden niet alleen indrukwekkende prestaties worden bereikt, maar ook rij-eigenschappen die niet onderdoen voor de prestaties van benzinemodellen. De 16-kleppenmotor is slechts 15 kg zwaarder dan de 8 kleppen tellende 1.4 TDCi, en het totaalgewicht van nog geen 120 kg steekt goed af bij dat van de benzinemotoren van de Fiesta.

De 1.6-liter Fiesta TDCi heeft een topsnelheid van 180 km/u en accelereert van 0 naar 100 km/u in 11,9 seconden. Maar wat de eigenaars het meest zullen waarderen is de flexibiliteit die de auto in staat stelt om van 0 naar 80 km/u te accelereren in 11,2 seconden en van 80 naar 120 km/u in 12,5 seconden.

Een van de grootste uitdagingen bij het ontwerpen van de motor was dat hij zo zuinig moest zijn als van een diesel mag worden verwacht en tegelijk moest voldoen aan de strenge Euro IV-standaarden voor emissies die vanaf begin 2006 va nkrachtzullenzijn.Demotorzal afhankelijk van de behoeften van de markt zelfs beschikbaar zijn in twee uitvoeringen, Euro III en Euro IV.

De nieuwe Euro IV-standaarden betekenen in de praktijk dat de emissies 50 procent lager worden. Deze waarden moeten ook na 100.000 km nog worden gehaald. Hiermee wordt de lat werkelijk veel hoger gelegd voor nieuwe motoren, omdat ook rekening moet worden gehouden met natuurlijke slijtage na verloop van tijd. Het CO2-emissieniveau van de nieuwe motor is 119 g/km.

In de 90 pk/ 66 kW sterke TDCi is een groot aantal geavanceerde technieken toegepast om de hoge normen ten aanzien van brandstofgebruik, emissies, prestaties en verfijning te bereiken. De meest opmerkelijke techniek is wel het nieuwste Bosch-brandstofinjectiesysteem met ultrahoge druk, een digitale massasensor voor het lucht-brandstofmengsel, een elektrische recirculatieklep voor uitlaatgassen, elektronische wastegate-regeling van de turbocompressor en een vernieuwde katalysator.

"Het ontwikkelen van een kleine dieselmotor is tegenwoordig een echte uitdaging", zegt Rashed Khan, Programme Manager voor de TDCi-motor. "Het gaat om de juiste balans tussen emissies, geluidsproductie, zuinigheid en prestaties. Ik ben zeer tevreden met wat we met deze motor hebben bereikt."

Lichte maar sterke constructie
De Duratorq 1.6-liter TDCi-motor is gebouwd in de vorm van een gelaagde sandwichconstructie van een gegoten aluminiumlegering waarin elk element zijn eigen optimale verstevigingsribben heeft. Tezamen vormen al deze elementen een extreem stijve structuur met zeer weinig lawaai, trillingen en stugheid (NVH: noise, vibration and harshness).

Het hart van de Duratorq 1.6-liter TDCi-motor wordt gevormd door een aluminium cilinderblok. Dit is een onder hoge druk gegoten blok met gietijzeren cilindervoeringen die samen met het blok voor de stijfheid zorgen die nodig is om tegenwicht te bieden tegen de krachten die vrijkomen bij verbranding.

De onderkant van het cilinderblok is met bouten gemonteerd op een aluminium grondplaat, waarin gietijzeren lagerschalen zijn geplaatst. Doordat de lagers hierin niet overmatig kunnen bewegen, is het NVH-niveau van de motor aanzienlijk verbeterd.

Aan de bovenkant zit de aluminium cilinderkop, die op het cilinderblok is gemonteerd op een uit meerdere lagen bestaande stalen pakking, die speciaal voor deze kop is gemaakt en langdurig voor een optimale afdichting zorgt. De vier kleppen per cilinder worden bediend door twee bovenliggende nokkenassen. Deze rusten in twee afzonderlijke aluminium gietstukken, waarvan de naad over de middenlijn van de nokkenassen loopt en die met bouten op de cilinderkop zijn gemonteerd.

De smeedstalen krukas wordt gedragen door vijf hoofdlagers en heeft acht contragewichten om trillingen tegen te gaan. De uiteinden van de krukas zijn afgedicht met keerringen van uiterst duurzaam PTFE. De zuigerstangen zijn gesmeed uit één stuk en hebben gebroken en vervolgens aan elkaar gemonteerde schalen voor het krukaslager.

Op de volledig zwevende zuigerpennen zijn lichtgewicht zuigers gemonteerd met behulp van drie wrijvingsarme ringen. De toleranties van de boring worden nauwgezet gecontroleerd. Daardoor is er praktisch geen lekkage van uitlaatgassen langs de zuiger en is het olieverbruik te verwaarlozen.

De dubbele bovenliggende nokkenassen zijn gemaakt van lichtgewicht buis. De afzonderlijke nokken zijn op de holle as geperst. Zo ontstaat er een nokkenas die 30 procent lichter is dan een massieve as uit gietijzer, en die kleinere massa zorgt op haar beurt voor lagere traagheidskrachten, waardoor het riemaandrijfsysteem langer meegaat.

Elke nokkenas draait in vijf lagers die direct machinaal in de dragende gietstukken zijn geplaatst. De inlaatnokkenas wordt aangedreven door een duurzame, met glasvezel versterkte riem, en de uitlaatnokkenas wordt vanaf de eerste aangedreven met een korte ketting met hydraulische zelfspanner.

De nokken op de as bedienen de 16 kleppen via wrijvingsarme rollers die zijn gemonteerd in vingervormige volgers die kantelen op onderhoudsvrije hydraulische klepspelingstellers. Een speciaal ventiel voorkomt dat er olie van de stellers weglekt en beperkt zodoende slijtage en lawaai bij een koude start, waardoor de onderhoudsinterval langer is.

De primaire drijfriem drijft ook de hogedrukpomp voor de brandstofinjectie en de waterpomp aan. De oliepomp wordt rechtstreeks door de krukas aangedreven.

De bovenkant van de motor wordt afgedekt door een slimme, lichtgewicht plastic luchtmodule met aansluitingen naar de inlaatpoorten van de motor. Deze module, (IAM: Integrated Air Module), is een geïntegreerde unit met het luchtfilter, het inlaatspruitstuk, de luchtstroommeter, de olieafscheider, de carterdrukregelaar, het brandstoffilter (wegwerp), EGR-regeling (Exhaust Gas Recirculation), de uitgangsslurven van de turbocompressor en een resonantiekamer. Verder fungeert de module als kleppendeksel met ingebouwde geluiddemping, die makkelijk kan worden verwijderd voor periodieke onderhoudsbeurten.

De 90 pk/ 66 kW sterke Duratorq 1.6-liter TDCi-motor is uitgerust met een compacte turbocompressor met intercooler (met vaste geometrie en lage inertie) die is ontwikkeld voor optimale prestaties, vooral bij lage snelheden.

Nieuwste generatie commonrail injectie
De common-rail dieseltechnologie wordt langzamerhand een door alle autofabrikanten geaccepteerde manier voor de ontwikkeling van dieselmotoren die steeds betere emissiewaarden bereiken in combinatie met een lager brandstofverbruik, een hoger koppel en meer verfijning (betere NVH-onderdrukking).

De naam van deze technologie is ontleend aan het brandstofinjectiestysteem van de motor. Commonrail systemen gebruiken één hogedrukvat, de 'rail,' van waaruit de brandstof in alle cilinders wordt ingespoten.

Een krachtige brandstofpomp zorgt ervoor dat de druk in de rail' gelijk blijft bij elk toerental van de motor, waardoor de brandstof met een hoge mate van precisie wordt ingespoten.

In commonrail systemen van de eerste en tweede generatie werden de injectors langs mechanische weg geopend en gesloten, maar nu zijn er methoden ontwikkeld om de inspuiting van brandstof nog preciezer te regelen.

Dankzij de enorme snelheid waarmee de injectors werken, kunnen de pauzes tussen insluitingen worden ingekort en kan de hoeveelheid ingespoten brandstof worden opgesplitst in een groot aantal inspuitingen per verbrandingsslag. Hierdoor kan de hoeveelheid ingespoten brandstof nauwkeuriger worden bepaald en kan het verbrandingsproces zeer nauwkeurig worden geregeld.

Met behulp van een techniek die `pilot injection' genoemd wordt, worden de verbrandingskarakteristieken van elke cilinder afzonderlijk bepaald. Dit houdt in dat er een korte proefinspuiting is voordat het grootste gedeelte van de brandstof wordt ingespoten. Deze proefinspuitingen, die nauwkeurig worden getimed door het elektronische motormanagementsysteem, zorgen voor een betere regeling van de verbranding, waardoor de hoofddosis van de brandstof gelijkmatiger en efficiënter wordt verbrand.

De brandstofnevel uit de injectors komt in de cilinder terecht via zes openingen, die elk een diameter van 120 micrometer hebben ongeveer eenvijfde van de diameter van een menselijke haar. Het sproeipatroon dat hierdoor ontstaat, voorkomt aantasting van de cilinderwand en een hogere uitstoot van partikels die daardoor kan ontstaan.

De Duratorq TDCi heeft een compleet motormanagementsysteem, dat via sensoren informatie krijgt over de stand van de nokkenas, de snelheid van de krukas, de massa van de luchtstroom, de temperatuur van de koelvloeistof, de brandstofdruk en -temperatuur, de buitentemperatuur en de luchtdruk. Deze informatie wordt door de computer van het beheersysteem vergeleken met een optimalisatietabel voor de brandstofinspuiting die het resultaat is van een langdurige ontwikkelproces.

Installatie in de Fiesta en de Fusion
Een effectieve onderdrukking van NVH en eersteklas rij-eigenschappen waren de voornaamste doelen bij het ontwikkelen van de Ford Fiesta en Ford Fusion 1.6 TDCi. Verder hebben de TDCi-versies van de Fiesta en Fusion hun eigen, unieke `voormodule' die plaats biedt aan een andere radiateur en ventilator, een andere condensor voor de airconditioning en de intercooler.

De afstand tussen de versnellingen en de overbrengingsverhoudingen van de handgeschakelde Durashift vijfversnellingsbak zijn aangepast aan de nieuwe prestaties van de motor, en de tandwielen zelf zijn meer gehard om bestand te zijn tegen het hoge uitgangskoppel van de motor.

Verder zijn de 1.6-liter TDCi-modellen om redenen van ruimte- en brandstofbesparing uitgerust met elektrohydraulische stuurbekrachtiging (EHPAS). Met dit systeem kan het brandstofverbruik, afhankelijk van het rijgedrag, met wel drie procent afnemen.

EHPAS gebruikt een elektrisch geactiveerde hydraulische stuurbekrachtigingspomp die alleen wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld bij manoeuvres); de pomp wordt dus niet constant door de motor aangedreven zoals bij conventionele stuurbekrachtiging het geval is. Hierdoor wordt de motor minder belast en neemt het brandstofverbruik af.

Met EHPAS blijven alle voordelen van traditionele stuurbekrachtiging behouden. De bekrachtiging kan snelheidsafhankelijk zijn en zo worden afgesteld dat het stuurgedrag voorspelbaar is.

Ook de ophanging is onder handen genomen om het karakteristieke rijplezier van de Fiesta te behouden. De voorvering is circa tien procent stugger ter compensatie van het toegenomen gewicht van deze kleine auto, en de voordempers zijn zwaarder uitgevoerd.

De 1.6-liter TDCi is echt een prettige motor die makkelijk is in het gebruik, zegt Andy Boyle, manager van Fiesta Vehicle Engineering. De souplesse van deze motor geeft de Fusion een extra dimensie, en de Duratorq TDCi-versie van de Fiesta S heeft een fenomenale trekkracht.