Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kramnik moet vrezen voor wereldtitel

Met nog slechts twee partijen te gaan in de match om de wereldtitel schaken, dringt voor Vladimir Kramnik de tijd. Slechts één witpartij rest hem nog om de 6,5 - 5,5 achterstand op de Hongaar Peter Leko goed te maken. Alleen bij een gelijke eindstand behoudt Kramnik zijn wereldtitel.

Ook in de twaalfde partij, waarin Kramnik wit had, wist Leko zijn stelling die leed onder een verminkte pionnenstructuur toch nog te redden. Klik hier voor een uitgebreide analyse.
---

Dick Hoegen, erelid Haagse Schaakbond, overleden

Op 10 oktober jl. is de heer Dirk Hoegen na een lang leven in vrede van ons heen gegaan.
Dit schrijven zijn kinderen Marianne Halliday-Hoegen en Stefan Hoegen in de rouwadvertentie in de Haagsche Courant.

De heer Hoegen was naast zijn actieve loopbaan als rector op de Christelijke Scholengemeenschap De Populier zeer begaan met het schaakspel.
Op 7 oktober 1992 werd hem voor de veelzijdige rol die hij in onze bond heeft gespeeld - en de vele bestuursfuncties die hij heeft bekleed - het erelidmaatschap van de HSB toegekend.

Harry v.d. Stap sr. schreef hier destijds het volgende: Over Dick Hoegen schrijven kan ik misschien het beste door als voorbeeld Dr. Max Euwe te nemen en wel zijn antwoord op de door Bob Spaak gestelde vraag, wie naar zijn inzicht de grootste schaker was die hij gekend had. Euwe noemde Aljechin, Capablanca, Keres en Smyslov, totdat uiteindelijk als grootste schaker Lasker genoemd werd en hier komen we waar we wezen moeten.
Lasker had het middel tegen iedere kwaal, hij was alzijdig. Met deze vergelijking is de verdienste van Dick Hoegen mogelijk het beste te verduidelijken. Ook Dick Hoegen is alzijdig, zowel in als buiten zijn bestuursfuncties. Overal heeft hij een antwoord op of onderkent hij door zijn fabelachtige feitenkennis de problemen.

Dick Hoegen kende 19 bestuursjaren; alleen Wijnand van der Leeden had er meer. Dick Hoegen werd in 1953 wedstrijdleider, een functie die hij tot 1960 bekleedde. Van 1980 tot 1992 was hij redacteur van het HSB Mededelingenblad, de opvolger van het in 1980 gestruikelde HSB Nieuws/Tjatoer Anga. Bovendien vervulde hij van 1985 tot 1992 de rol van vice-voorzitter.

Namens het HSB bestuur willen wij hem gedenken, Bob Barbier
Gera de Jong
Jan Nienhuis
Rik Pronk
Peter de Vries

---

Workshop: De jeugd, hoe en wat

Op donderdag 16 december zal Herman Grooten op het Jan Tinbergen College, Bovendonk 1, 4707 ZH in Roosendaal, tussen 19.30 en 22.00 uur een workshop houden met als titel: "De jeugd, hoe en wat".

Herman deelt zijn ervaring met het opzetten en structureren van een jeugdafdeling met de aanwezigen. Aan de orde komen allerlei praktische problemen en adviezen en er is volop ruimte voor vragen. Alle leden van bij de NBSB aangesloten verenigingen zijn welkom.

Gaarne vooraf aanmelden bij de verenigingsconsulent: Theo Hommeles,
thommeles@schaakbond.nl
tel: 0165 556902

---

Louk Tazelaar senior IM correspondentieschaak

In het verleden heeft Louk Tazelaar tweemaal een IM-norm (toen ook nog geldig als SIM-norm) gehaald in een Meesternorm groep per post. In beide groepen was die norm 6,5 uit 10, maar Louk scoorde daar reeds flink boven: 8 uit 10 in MN 62 en 7½ uit 10 in MN 89.

Daarna stapte hij over op e-mail schaak, en intussen was zijn rating al dusdanig hoog dat hij mocht deelnemen aan een Grootmeesternorm toernooi. In EM/GMN/007 ging hij in augustus 2003 van start. Op dit moment is zijn score 6,5 uit 9, waarmee hij een derde SIM-norm (Senior International Master, titel tussen IM en GM) heeft behaald.

De drie normen bij elkaar zijn goed voor de bijbehorende titel. En met nog drie partijen te gaan zou er ook nog een GM-norm in kunnen zitten. Die staat namelijk op 8 uit 12. We wensen Louk niet alleen geluk met zijn titel, maar ook succes uit zijn drie resterende partijen.

Voor de website www.correspondentieschaken.nl analyseerde Tazelaar een partij uit het toernooi.

---