Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 18 oktober 2004


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie


over de moorden rond de tippelzone aan de Keileweg


1.


Bent u op de hoogte van de moord op twee vrouwen rondom de tippelzone aan de Keileweg te Rotterdam? 1


2.


Klopt het dat dit niet de eerste keer is dat prostituees slachtoffer zijn van geweld en dat een aantal vrouwen hierbij het leven heeft verloren op de Keileweg?


3.


Kunt u een overzicht geven van het aantal moorden, gewelddadigheden en bedreigingen dat op prostituees is gepleegd in Nederland in de afgelopen tien jaar? Is er sprake van een toename of afname? Zijn de daders opgepakt? Wanneer u geen overzicht kunt geven, bent u dan bereid een onderzoek hiernaar in te stellen?


4.


Deelt u de mening dat het opjaagbeleid van prostituees van de tippelzone tot onveilige situaties kan leiden? Zo nee, hoe worden deze vrouwen beschermd?


5.


Wat is uw mening over het sluiten van de tippelzones in een aantal grote steden? Deelt u de mening dat het sluiten van de tippelzones vooral in de grote steden tot een onzichtbare en ongrijpbare vorm van prostitutie leidt? Welke alternatieven worden geboden aan met name kwetsbare prostituees, zoals verslaafden en vrouwen met een psychiatrische achtergrond, om uit dit circuit te stappen?


---


1. Trouw,Volkskrant, Telegraaf 15 oktober 2004