Provincie Noord-Holland

Eén bestuur voor Nationaal Landschap Laag Holland en programmabureau De Groene Long

In een gezamenlijke vergadering hebben donderdag 14 oktober de bestuurders van het Nationaal Landschap Laag Holland en Programmabureau De Groene Long besloten om samen één stuurgroep te vormen. Deze nieuwe stuurgroep, die per 1 januari 2005 van start gaat, zal beide organisaties aansturen.
De nieuwe stuurgroep van Laag Holland en De Groene Long bestaat uit Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, stadsdeel Amsterdam Noord, gemeente Zaanstad, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, WLTO, ISW, Agrarisch Natuurbeheer Verenigingen Waterland en IJ en Dijken, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
Beide organisaties gaan in één bestuur samen omdat er veel bestuurlijke en inhoudelijke overeenkomsten zijn tussen de Groene Long en Laag Holland. Daarnaast speelt de wens van de bestuurders om te komen tot een vermindering van de bestuurlijke drukte in het gebied een rol. In beide besturen zitten deels dezelfde organisaties.
In het voorjaar van 2004 heeft het Kabinet in de Nota Ruimte, Laag Holland aangewezen als nationaal landschap en zijn de samenwerkende partijen gestart met het oprichten van een gezamenlijke organisatie, het Nationaal Landschap Laag Holland. De Groene Long is in 2002 opgericht door de overheden voor een periode van 4 jaar, tot 1 januari 2006. Nationaal Landschap Laag Holland wordt ingesteld voor de eeuwigheid en heeft dezelfde doelstelling als De Groene Long, te weten behoud van het landschap in het gebied tussen het Noordzeekanaal en de lijn Alkmaar-Hoorn. Daarmee is het Nationaal Landschap Laag Holland de natuurlijke opvolger van de Groene Long.
Per 1 januari 2006 zal de Stichting Nationaal Landschap Laag Holland opgericht worden. In het jaar 2005 wordt de organisatiestructuur van Nationaal Landschap Laag Holland, waar de Groene Long in op zal gaan, verder uitgewerkt en gestalte te geven.

Inlichtingen : M. van der Leij, tel. : (023) 514 3401, e-mail : leijm@noord-holland.nl

M. van der Leij 15 oktober 2004