Provincie Noord-Holland



Financiële bijdrage voor 29 projecten in Laag Holland

De programmacommissie van de Groene Long heeft 29 projecten goedgekeurd. Aan zes van deze projecten heeft ook de stuurgroep Nationaal Landschap Laag Holland een financiële bijdrage toegekend. Dit zijn de eerste projecten die binnen de doelstelling van het Nationaal Landschap worden uitgevoerd. De projecten vallen binnen de aandachtsgebieden van projectbureau de Groene Long, te weten plattelandsvernieuwing, recreatie en duurzaam beheer van reservaten. Met de uitvoering van de 29 projecten is in totaal
5 miljoen gemoeid, waarvan 670.000 door de samenwerkende partners in de Groene Long worden gefinancierd. Naast de mogelijkheid van een financiële bijdrage verzorgt de Groene Long ook de subsidieaanvragen voor de indieners van projecten bij fondsen en verordeningen van derden.
Aan zes van de 29 projecten heeft ook de stuurgroep van het Nationaal Landschap Laag Holland een financiële bijdrage toegekend. Het is voor het eerst dat de stuurgroep Nationaal Landschap Laag Holland geld beschikbaar stelt voor de uitvoering van projecten. De provincie Noord-Holland voorziet Laag Holland van werkkapitaal, waarmee deze projecten worden ondersteund. Met een totale bijdrage van
338.000 is de financiering van deze zes projecten rond. De projecten hebben tot doel een duurzaam en beter beheer en verdere recreatieve ontsluiting van Laag Holland. Dit sluit naadloos aan bij de doelstelling van het Nationaal Landschap. De oplossingen en maatregelen die binnen deze projecten gekozen worden, kunnen als voorbeeld dienen voor andere deelgebieden in Laag Holland, waar vergelijkbare problemen spelen. Bij de uitvoering van de projecten werken verschillende deelnemers in Laag Holland samen.
Het gaat om de projecten Samen werken in het Groen van de gemeente Castricum, Naar een toekomstplan voor het Oostzanersveld en Naar concrete afspraken in het Varkensland van Staatsbosbeheer, Naar concrete afspraken in het Wormer- en Jisperveld van Natuurmonumenten, Plattelandstoerisme in Waterland in 2005 en Voortzetting opvang wintergasten van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Waterland.
Aan de laatste twee projecten, beide gericht op het concreet uitvoeren van beter beheer, is door de stuurgoep Laag Holland geld toegekend. De stuurgroep vangt hiermee het ontbreken van een adequaat beheerpakket op. De verwachting is dat er volgend jaar wel zon pakket door het Ministerie van LNV is opgenomen.

M. van der Leij 15 oktober 2004