De Unie


Laatste nieuws
KHN moet investeren in gastheer van de toekomst

Embargo tot 15.00u

Penny wise pound foolish, zo noemt voorzitter Jacques Teuwen van De Unie het besluit van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de afdrachten voor het Sociaal Fonds te gaan schrappen. Dit is korte termijn denken. Ook op langere termijn moet de horecabranche over gekwalificeerde en gemotiveerde mensen kunnen blijven beschikken. De Unie staat voor sociale innovatie. Dat betekent investeren in mensen, ook in de horecabranche. Dit is nodig om de reputatie van de branche hoog te houden en mogelijk te verbeteren. aldus de Unie voorzitter. De horeca noemt zichzelf de gastheer van de samenleving. Hij roept de horeca op dit niet alleen nu waar te maken maar ook de moed te hebben om te investeren in de gastheer van de toekomst.

De Unie gaat in op de oproep van de Koninklijke Horeca Nederland om constructief mee te denken over de nieuwe koers. De Unie gaat ervan uit, dat deze oproep ruimte zal bieden om de nieuwe koers inhoudelijk mee vorm te geven. Het is jammer dat de KHN in de brief aan de leden die nieuwe koers zoals zij dat ziet niet verder toelicht. Duidelijk is wel, dat het bestuur te snel tegemoet gekomen is aan de druk van de leden om de afdrachten voor het Sociaal Fonds op voorhand af te schaffen.

Ook De Unie is van mening dat de huidige situatie bij het Sociaal Fonds vraagt om ingrijpende veranderingen. Vooral de uitvoeringspraktijk staat veraf van de werkgevers en de werknemers die de afdrachten op moeten hoesten. Daardoor ontstaat de vraag: Is de uitvoering nog functioneel ten opzichte van de te bereiken doelen, gelet op de economische, politieke en maatschappelijke veranderingen? Een herijking van het Sociaal Fonds is zeker nodig. Gelet op de steeds verdergaande decentralisatie in de arbeidsverhoudingen en de maatschappelijke tendens van individualisering.

Daarom wil De Unie het overleg met de KHN ingaan over de kernfunctie van het fonds en mogelijke alternatieven.

vrijdag, 15 oktober 2004