Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA 's Gravenhage Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon drs. L.L. Gabeler Ons kenmerk ABG/DB/04/64294 Doorkiesnummer 070-3335853 Datum 15 oktober 2004 E-mail LGabeler@minszw.nl

Onderwerp Evaluatie Raamconvenant Grote Ondernemingen

Na vier jaar liep op 21 juni jl. het `Raamconvenant Grote Ondernemingen inzake multicultureel personeelsbeleid, instroom en doorstroom van etnische minderheden'(RGO) af. Mede namens mijn collega minister drs. M.C.F. Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie zend ik u hierbij het evaluatierapport van het RGO. Het evaluatieonderzoek, dat verricht is door extern onderzoeksbureau SEOR, vond plaats in de eerste helft van 2004. Hieronder vat ik de belangrijkste bevindingen van het onderzoek samen.


1. Resultaten Raamconvenant Grote Ondernemingen.
Uit het evaluatieonderzoek komen de volgende resultaten naar voren.
· Met 110 grote ondernemingen is een convenant afgesloten.
· Ruim 90% van de 700 convenantsafspraken is in uitvoering genomen, 28% van die afspraken is volledig gerealiseerd. In veel bedrijven zijn de thema's van het convenant op de agenda gezet en zijn concrete resultaten geboekt.
· De meerderheid van de bedrijven (62%) is tevreden over de eigen RGO-inspanningen. Over de concrete resultaten in het eigen bedrijf is ongeveer de helft van de bedrijven tevreden. De belangrijkste bijdrage van het RGO zit in het vergroten van de bewustwording en commitment binnen (de top van) het bedrijf en in het operationaliseren van intenties tot concrete actieplannen en projecten.
· Ongeveer 30% van de RGO-bedrijven vindt dat in hun bedrijf sprake is van een netto- effect van het RGO: het aandeel etnische minderheden in de eigen organisatie heeft zich gunstiger ontwikkeld dan zonder convenant het geval zou zijn.
· Commitment aan de top en draagvlak onder het management worden door veel bedrijven gezien als cruciale succesfactor voor het slagen van dit soort convenantsafspraken.
· De mening van betrokken bedrijven over de effectiviteit van het instrument `convenant' lopen uiteen. De formulering van de convenantsafspraken en de manier waarop die worden

Ons kenmerk ABG/DB/04/64294
Datum Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.

ingevuld is, achteraf gezien, voor verbetering vatbaar. Door het stellen van vaak kwalitatief en intentioneel geformuleerde doelen werd onvoldoende prikkel ingebouwd tot het realiseren en meten van resultaten.

· Veel RGO-bedrijven geven aan de komende jaren verder te gaan met multicultureel personeelsbeleid, vaak in het bredere kader van diversiteitsmanagement als onderdeel van personeelsbeleid. Een aantal RGO-bedrijven treedt inmiddels op als actief ambassadeur voor multicultureel personeelsbeleid en/of diversiteitsmanagement. Samenvattend luidt de conclusie dat het RGO een klein positief netto effect heeft op de arbeidsmarktpositie van etnische minderheden: het instrument heeft bijgedragen aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van deze groep.
De uitvoering van de convenantsafspraken met de 110 grote bedrijven is tijdens de looptijd van de convenanten (2000-2004) nadelig beïnvloed door de verslechterende conjunctuur en arbeidsmarkt. Een deel van de bedrijven kon door bedrijfseconomische problemen onvoldoende aandacht aan de uitvoering van de convenantsafspraken geven, bovendien trof de sterk teruglopende instroom van personeel in de bedrijven ook de convenantsafspraken over instroom van allochtonen. Voorts heeft ook de kentering in het maatschappelijk debat over etnische minderheden en integratie invloed gehad op de resultaten. Die invloed is weliswaar door betrokken werkgevers gemeld, maar in het evaluatieonderzoek niet specifiek onderzocht. Een belangrijk deel van de deelnemende bedrijven had op voorhand meer verwacht dan is gerealiseerd. Men steekt daarbij overigens ook de hand in eigen boezem, waarbij de economische tegenwind als `verzachtende omstandigheid' wordt aangemerkt. Als oorzaken aan de kant van de overheid noemen bedrijven de tekortschietende investering in taalscholing van allochtonen en gebrekkige samenwerking tussen gemeenten, CWI, UWV en/of ROC's.


2. Vervolgactiviteiten
Op basis van de RGO-evaluatie en op basis van de ervaringen met vier jaar RGO-praktijk van het projectbureau Ruim Baan voor Minderheden van het ministerie van SZW kom ik tot de volgende conclusies en voornemens met betrekking tot het versterken en verspreiden van diversiteitsmanagement:

· Het gegroeide commitment en bewustzijn binnen de bedrijven en het actief ambassadeurschap van een aantal RGO-bedrijven op dit terrein kan en moet de komende jaren gebruikt worden om kennis en ervaringen (`goede voorbeelden') verder te verspreiden. Als follow-up op het projectbureau Ruim Baan voor Minderheden van SZW zal in december 2004 het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement (LND) starten en daarbij desgewenst ondersteuning bieden (LND had voorheen de werktitel Landelijk Centrum Diversiteitsmanagement (LCD) , maar omdat dit de lading beter dekt is nu gekozen voor de naam Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement (LND)).
· Het voeren van diversiteitsmanagement naar etniciteit, leeftijd en sekse -als onderdeel van goed personeelsbeleid- door werkgevers zal de komende jaren door het ministerie van SZW gestimuleerd worden, vooral via het LND. Het beste motief daarvoor bij werkgevers
---

Ons kenmerk ABG/DB/04/64294
Datum Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.

is het belang van het bedrijf zelf: in de personeelsvoorziening kan men de komende jaren niet meer om allochtonen, vrouwen en ouderen heen. Bovendien bestaat een snel groeiend deel van de Nederlandse afzetmarkt uit consumenten met een andere culturele achtergrond. SZW en LND zullen dan ook vooral vanuit deze argumentatie (de `business case') werkgevers aanspreken.

· Bij veel grote bedrijven staat het thema `multicultureel personeelsbeleid' c.q. `diversiteitsbeleid' inmiddels op de agenda. Ook in (RGO-)bedrijven waar nog weinig concrete resultaten geboekt zijn, weten managers waar zij de benodigde informatie en ondersteuning kunnen krijgen.
Het LND zal zich de komende jaren dan ook vooral gaan richten op middelgrote bedrijven die nog niet actief met diversiteitsmanagement bezig zijn. In deze categorie bedrijven is veel winst te behalen.

· De ervaringen vanuit het RGO, het materiaal, de informatie van de RGO-website, evenals het netwerk van RGO-bedrijfscontactpersonen worden aan het LND overgedragen.
· De komende tijd zal ik bezien hoe het instrument `convenant' kan worden ingezet om met bedrijven en instellingen afspraken te maken over het uitvoeren van diversiteitsmanagement als uitgangspunt van hun personeelsbeleid. In dat verband bereidt SZW momenteel in samenwerking met OCW en V&I een sectorconvenant `diversiteitsmanagement' voor met het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Het SBO wil zich de komende jaren inspannen voor het behouden van de expertise van oudere docenten, het verhogen van het aantal vrouwen in managementposities, het uitbreiden van het aantal allochtone docenten en het verhogen van het aantal mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs. SZW zal in overleg met het LND bezien of ook met andere sectoren dergelijke convenanten afgesloten kunnen worden.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

Bijlage: Rapport `Evaluatie Raamconvenant Grote Ondernemingen'.


---