Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 15 oktober 2004


Vragen van de leden Albayrak en De Vries (beiden Partij van de Arbeid) aan de minister voor Vreemdelingenzaken & Integratie en de minister van Justitie


over adoptie uit landen met islamitische wetgeving


1.


Bent u bekend met het artikel Adoptie Hiba blijkt weg vol hobbels waarin wordt gesproken over adoptie uit Marokko?


2.


Is het u bekend dat het niet mogelijk is om vanuit een land met islamitische wetgeving een kind te adopteren, maar dat het wel mogelijk is om een kind uit dit land in het gezin op te nemen als pleegkind? Vindt u dat, gezien dit gegeven, adoptie dan via pleegouderschap mogelijk moet zijn?


3.


Hoe beoordeelt u het feit dat het vrijwel onmogelijk is om een kind uit een land met islamitische wetgeving naar Nederland te halen? Bent u van mening dat de wet zo gewijzigd moet worden dat in het geval adoptie geen optie is, het pleegouderschap gelijkgesteld moet worden aan de Nederlandse adoptie?


4.


Hoe oordeelt u over het bovengenoemd specifieke geval? Deelt u de mening dat hier sprake is van een schrijnend geval aangezien het kind een vondeling is en zich inmiddels heeft gehecht aan de aspirant-pleegouders? Zo nee, waarom niet? Bent u met ons van mening dat een oplossing gevonden moet worden ten gunste van het kind? Zo nee, waarom niet?


5.


Bent u van mening dat in het onderhavige geval de mogelijkheid om een MVV af te wijzen op grond van niet-familierechtelijke banden tussen de aspirant-pleegouders en het kind, in redelijkheid niet dient te worden toegepast?


6.


Denkt u dat, in het geval een kind langs een andere dan geijkte weg en nog voor de procedure in Nederland is afgerond, voor adoptie geselecteerd is de procedure in Nederland versneld afgerond moet worden? Zo nee, waarom niet?


7.


Bent u van mening dat in het geval een kind uit dezelfde cultuur als de adoptiefouders/pleegouders komt, het culturele aspect van de adoptieaanvraag achterwege kan blijven en dat daardoor de procedure versneld af gerond kan worden?


Gelderlander 15 oktober 2004