Gemeente Tilburg

15-10-2004
Parkmanagement op nieuwe en bestaande bedrijventerreinen

Gemeente Tilburg, BORT, Dura Vermeer Parkmanagement BV en Kamer van Koophandel maken in Tilburg een start met Parkmanagement. Parkmanagement heeft ten doel het beheer en onderhoud van de bedrijventereinen op een hoger plan te brengen.

Daartoe richten de gemeente en het bedrijfsleven een nieuwe stichting op voor het maken van goede afspraken daarover. Er wordt verder een contract gesloten met een gespecialiseerde onderneming die het parkmanagement in opdracht van deze stichting gaat verzorgen. In Tilburg is dat de komende jaren Dura Vermeer.

De eerste overeenkomst voor Parkmanagement met een looptijd van 5 jaar heeft betrekking op de nieuwe bedrijventerreinen Surfplas en Vossenberg Zuidwest. Naar verwachting wordt medio 2005 een aanvang gemaakt met de uitgifte voor de eerste nieuwe percelen op de Surfplas. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat Dura Vermeer aan de slag gaat met parkmanagement op een bestaand bedrijventerrein, te weten Vossenberg. Daartoe zijn reeds principe afspraken gemaakt met de Commissie Industrieterrein Vossenberg CIV, het onderdeel van BORT dat opkomt voor de belangen van 90 bedrijven op het huidige Vossenberg.

Wethouder Janssen: Het is belangrijk om de kwaliteit van de terreinen in stand te houden. Dat gaat beter door gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het beheer en de infrastructuur te nemen. Parkmanagement is een goed instrument in relatie tot een aantrekkelijk vestigingsklimaat.
Ondernemers op nieuwe terreinen worden verplicht om te participeren in Parkmanagement. Bij bestaande bedrijventerreinen, zoals Vossenberg, ligt het initiatief bij het bedrijfsleven. Het plan van aanpak voor 2005 wordt binnenkort besproken met de leden van de bedrijventerreinvereniging CIV. Belangrijk is dat daarin alle initiatieven tot nu toe van afvalinzameling, collectieve beveiliging, calamiteitenbeheer, aanleg van breedband - onder één noemer worden gebracht.

Taken van Parkmanagement zijn onder meer:

- onderhoud van het openbaar gebied en het private terrein,
- exploitatie van de ondergrondse infrastructuur,
- het organiseren van de collectieve beveiliging
- verzorging van een adequaat bewegwijzeringsysteem,
- inzameling en afvoeren van bedrijfsafval en
- levering van aanvullende diensten