Port of Rotterdam

Eindrapport PwC-onderzoek naar vermeende garantstellingen Havenbedrijf brengt enkele nieuwe risicoâs in beeld

15-10-2004 12:30:00

De eindrapportage van het onderzoek naar de vermeende garantstellingen van het Havenbedrijf Rotterdam laat zien dat het totale financiële risico in deze kwestie ruim ⬠140 miljoen bedraagt. Dat bedrag bestaat uit:
a)⬠107 miljoen aan openstaande vermeende garantstellingen (was reeds bekend);
b)⬠9 miljoen waarbij RDM ondernemingen betrokken zijn (twee leningen, een vordering en een huurachterstand); c)⬠20 miljoen betaald op rekening van SS Rotterdam BV (nader onderzoek vindt plaats naar de achtergrond en mogelijke risicoâs voor het Havenbedrijf);
d)⬠5 tot ⬠7 miljoen out of pocket kosten (kosten gemaakt en nog te maken in het kader van deze kwestie: ingehuurde accountants, juristen, salarissen van RDM TDS personeel, asbestsanering SS Rotterdam etc.).

In de eindrapportage concludeert PricewaterhouseCoopers dat Scholten, de voormalig Algemeen directeur van het Havenbedrijf, solitair gehandeld heeft. Er zijn geen aanwijzingen dat andere medewerkers van het Havenbedrijf, Mainport Holding Rotterdam, de gemeente, dan wel vaste adviseurs van een van deze partijen, bij het verstrekken van de vermeende garantstellingen waren betrokken.

In totaal is voor ⬠183,5 miljoen vermeende garantstellingen afgegeven. Het bedrag is ⬠3,5 miljoen hoger geworden door een vermeende garantstelling aan Baris. Deze is inmiddels niet meer op te eisen, omdat de desbetreffende lening is afgelost.

Zie ook: Eindrapportage (pdf, 145 kb, 41 pagina's) PwC

Havenbedrijf Rotterdam N.V.