Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
92 Vragen van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 29 september 2004)


Het blijkt nu dat aan de grootscheepse inval bij het Marrokaanse gezin aan de Bucheliusstraat in Tuinwijk op de avond van 26 september 2004 geen strafbare feiten ten grondslag liggen.
D66 is uiteraard opgelucht dat dit zo is en dat de politie excuses heeft aangeboden. Toch hebben wij een menselijke reactie van burgemeester zeer gemist. Bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijk bezoek aan de getroffenen en de wijk. Ook enige vorm van nazorg lijkt ons zeer gewenst. De formele tegemoetkoming van het OM compenseert niet de schrik van de direct en indirect getroffenen.
Daarom stellen we de volgende vragen

1. Waarom is een persoonlijke blijk van medeleven in de buurt achterwege gebleven?
2. Is de burgemeester alsnog bereid hier invulling aan te geven?
3. Komt het getroffen gezin en de geëvacueerde buurtbewoners in aanmerking voor slachtofferhulp, nu de 'overheid' zelf het leed heeft veroorzaakt?


Antwoord van Burgemeester en wethouders
(verzonden 15 oktober 2004)


1. Bij brief van 29 september 2004 heeft de Burgemeester de Raad geïnformeerd over de door haar ondernomen activiteiten en contacten met het betrokken gezin, de buurtbewoners en de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht. Daaruit mag u zijn gebleken dat de Burgemeester naar al deze betrokkenen persoonlijk heeft gereageerd op de gebeurtenissen. De aan de vraag ten grondslag liggende veronderstelling is dus onjuist.
2. Zie het antwoord op vraag 1.
3. Het ministerie van Justitie is formeel verantwoordelijk voor de afwikkeling van de schade en de nazorg voor het betrokken gezin. De Burgemeester heeft vanuit haar eigen verantwoordelijkheid de familie aangeboden zich te willen inzetten voor het verkrijgen van door hen gewenste hulp, zowel op het materiele als het immateriële vlak. Deze inzet van de Burgemeester heeft geleid tot concrete hulp aan het gezin. Van de zijde van buurtbewoners zijn geen vragen om hulp bekend. Overigens is de buurt ook niet geëvacueerd.


---- --