Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering past het bevoegdheidsbesluit van 27 juli aan. Minister Fientje Moerman krijgt 'de aanmoediging van de vorming van navorsers' als bevoegdheid erbij, terwijl de bevoegdheden van minister Frank Vandenbroucke worden uitgebreid met de beroepsopleiding, de omscholing en de herscholing van mindervaliden. Beide ministers hebben de bevoegdheden voor het Bijzonder Onderzoeksfonds en het projectmatig wetenschappelijk onderzoek door hogescholen gemeenschappelijk.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van het provisionele krediet Lambermont voor de uitvoering van de Europese Mid Term Review, de hervorming van het gemeenschappelijke Landbouwbeleid.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt de bevoegdheidsverdeling goed in verband met het algemene en specifieke personeelsbeleid voor de diensten van de Vlaamse Regering en de Vlaamse openbare instellingen en agentschappen.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) keurt de Vlaamse Regering de oprichting, de taak, de samenstelling en werking van het ministerieel comité BBB en de oprichting, de taak en werking van het college van ambtenaren-generaal voor de bestuurlijke hervormingen goed. Ze neemt akte van de procesplanning en timing die voor het implementatietraject zal worden gehanteerd. Ze gelast de bevoegde ministers om passende voorstellen uit te werken in verband met de organisatiestructuur en de opdeling in homogene beleidsdomeinen en belast de bevoegde ministers met een grondig onderzoek naar de implicaties van de omvorming van de Intern Verzelfstandigde Agentschappen (IVA's) met rechtspersoonlijkheid naar IVA's zonder rechtspersoon- lijkheid. Ten slotte stemt ze in met de regeling van de administratieve ondersteuning.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering past haar vertegenwoordiging aan in de Monitoring Comités en Managementcomités opgericht in het kader van de Vlaamse doelstelling2-programma's.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan een besluit over het politieke verlof voor de leden van het administratief en technisch personeel (ATP) van de Vlaamse hogescholen en van de Hogere Zeevaartschool. Het besluit voert een specifieke verlofmodaliteit in voor het uitoefenen van een politiek mandaat. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot wijziging van twee koninklijke besluiten houdende de bezoldigingsregeling van het onderwijzend, wetenschappelijk en daarmee gelijkgesteld personeel van het Ministerie van Openbaar Onderwijs en van het administratief, het meesters-, vak- en dienstpersoneel van de rijksinrichtingen voor kleuter-, lager, buitengewoon, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs. De aanpassing is nodig om het personeel bedoeld in de decreten Huizen van het Nederlands, Vlaams Centrum voor onderwijsgebonden sport en het Participatiedecreet ook te laten genieten van dezelfde bezoldigingsregeling.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat het koninklijk besluit nr. 63 van 20 juli 1982 aanpast. Dit KB houdt de wijziging in van de bezoldigingsregels van toepassing op het onderwijzend en daarmee gelijkgesteld personeel met volledig leerplan en van het onderwijs voor sociale promotie of met beperkt leerplan. Het huidige wijzigingsbesluit heeft betrekking op de uitvoering van de CAO III en IV. In het besluit wordt een reglementaire grondslag gelegd voor een aantal deelmaatregelen van deze CAO's die al in de praktijk worden toegepast. Hetzelfde gebeurt voor de uitbreiding van de maatregel inzake het in aanmerking nemen van bevallingsverlof voor de uitgestelde bezoldiging (UB). Daarnaast worden ook twee vernieuwingen doorgevoerd. Enerzijds wordt de bezoldigingsregeling voor de statutair tijdelijken in selectie- en bevorderingsambten gelijkgesteld met die van de vastbenoemden aangesteld in dezelfde ambten. Anderzijds wordt niet-toekenning van de UB beperkt tot de personeelsleden die een bijbetrekking uitoefenen. Ten slotte worden er in het nieuwe besluit een aantal knelpunten en onduidelijkheden weggewerkt.


* * *

Na advies van de Raad van State regelde de Vlaamse Regering eind februari van dit jaar definitief de procedure voor het voorzien van ICT-nascholing door REN- Vlaanderen (Regionaal ExpertiseNetwerk). Zo werden de regionaal verankerde RENs geïntegreerd in één REN- Vlaanderen. De integratie beoogt een betere kostenefficiëntie, een meer efficiënte kwaliteits- opvolging en het vergemakkelijken van de overgang van aanbod- naar vraaggestuurde nascholing. Nu keurt de Vlaamse Regering een beheersovereenkomst goed die de concrete uitvoering van die opdracht regelt.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot verlenging van de termijn voor definitieve vaststelling van acht gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, met name het agrarische gebied 'Mark en Waterschapsbeek', onderdelen van de grote eenheden natuur 'Stropersbos', 'Bossen van Averbode', 'Schulensbroek', 'Vallei van de Grote Nete benedenstrooms', 'Boven- en middenloop Zwarte Beek' en 'Gebieden van de overgang polders naar zandstreek langs het kanaal Brugge-Oostende'; en onderdelen natuurgebieden 'Ster der Zee' en 'Schipgatduinen'. De verlenging behelst 60 dagen, zijnde tot 24 januari 2005.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit voor het uitvoeren van de maatregelen loonharmonisatie, extra verlof, vorming en managementondersteuning in het kader van het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social- Profitscetor 2000-2005 voor de socio-culturele sector. De wijziging beoogt een correcte verdeling van de voorziene middelen en betreft een loutere herverdeling van het budget in overeenstemming met een aantal doorgevoerde correcties.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa goed en machtigt de bevoegde minister tot ondertekening ervan.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het akkoord tussen de Europese Gemeenschap en Zwitserland inzake de bestrijding van fraude en elke andere illegale activiteit tegen hun financiële belangen. Ze machtigt de bevoegde minister tot ondertekening van het akkoord.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering beslist dat het bedrag dat nog beschikbaar is in het Vlaamse Trustfonds voor het milieu bij de Wereldbank, zal worden teruggestort in de Vlaamse begroting. De helft van het bedrag zal worden overgeheveld naar het Fonds voor Preventie en Sanering inzake Leefmilieu en Natuur (MiNa-fonds), de andere helft naar de algemene middelen van de Vlaamse begroting.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het Vlaamse inburgeringsbeleid. De wijzigingen behelzen onder meer de aanduiding van de bevoegde minister, de reserveopbouw, de wijze van uitbetaling van de subsidies aan de onthaalbureaus en de wijze van controle op de aanwending van de subsidies. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


-----
einde

-----