Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 15 oktober 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

De Baarsjes verdubbelt budget voor vrijwilligers

Als de deelraad akkoord gaat, verdubbelt het Dagelijks Bestuur het jaarbudget voor vrijwilligers van 75.000 euro naar 150.000 euro. In totaal is in 2005 bijna 1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid, waaronder de aanpak van georganiseerde criminaliteit, kunst, intensievere controle op schoolverzuim, huiswerkbegeleiding en een opvoedcursus voor hun ouders. Voor verhoogde levendigheid van het Mercatorplein is twee ton beschikbaar en voor de verzachting van bouwoverlast in de Chassébuurt ruim 150.000 euro. De benodigde bedragen komen beschikbaar door taken te schrappen en eigen fondsen aan te spreken. De inkomsten uit het stadsdeelfonds dalen van 23 miljoen (2004) naar 22,3 miljoen. De afvalstoffenheffing wordt niet verhoogd. Zie bijgesloten persbericht.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Huurtarief voor kunstenaars De Witte Ruijter in de Admiraal de Ruijterweg

Stadsdeel De Baarsjes stelt voor om atelier-galeries aan de Admiraal de Ruijterweg te realiseren met hogere huur dan de 'broedplaats-norm' van 45 euro per vierkante meter per jaar (prijspeil 2000). De winkelpanden in de Admiraal de Ruijterweg liggen te goed in de markt om met 75.000 euro per pand de huur gedurende twintig jaar laag te houden, zoals in de Witte de Withstraat en omliggende straten.

Het project De Witte Ruijter heeft intussen vier galerie-ateliers gerealiseerd aan de Witte de Withstraat en één aan de Admiraal de Ruijterweg. In het centrum voor Kennis & Ervaring (voormalige Edelsmedenschool) komt een ateliercluster van ruim zevenhonderd vierkante meter. Het kunstenaarscollectief Het Voor-Beeld krijgt de kans om vanuit de voormalige Edelsmedenschool de straat over te steken om een complex te betrekken van ruim 1600 vierkante meter atelier-, studio- en expositieruimte in entree van de Witte de Withstraat, mits het collectief een sluitende exploitatieplan maakt. Voor nieuwe galier-ateliers is nog 430.000 euro beschikbaar. De kunstenaars kunnen schriftelijk reageren.

Informatie: Edwin Raap, 06-30719398

Uitnodiging

Cultureel ondernemerschap en buurtbarbeque Art'Centre

Restaurant Art'Centre organiseert op 26 oktober vanaf 16.30 uur een bijeenkomst over cultureel ondernemerschap met aansluitend om 18.30 uur een buurtbarbeque in Witte de Withstraat 128.

Samira Abbos en Funda Müjde geven het woord aan: F. Houterman (MKB-Amsterdam), Witte Gourdiaan (stadsdeelwethouder Kunst), Ben Kremer (gebiedsmanager Chassé-project en Aydin Daldal (voorzitter van Stichting Art' Centre). Aansluitend netwerkborrel, buffet en buurtbarbeque.

Restaurant/kunstcentrum Art'Centre is sinds november 2003 uitgegroeid tot onmoetingsplaats voor kunstenaars en publiek. Er zijn exposities, lezingen, workshops, themabijeenkomsten en politieke cafés. verschillende organisaties.

Informatie: Edwin Raap, 06-30719398

Subsidies voor zeven ondernemers in de Chassébuurt

Zeven bedrijven krijgen bij elkaar bijna 35.000 euro subsidie volgens de Bedrijfsregeling Urban2. Jorien Roling gaat een boekje maken over de Witte de Withstraat, Hoofdzaak Hoeden gaat automatiseren en een nieuwe etalage inrichten en Les Deux Mamans kan de organisatie van bedrijfsfeesten gaan professionaliseren. Zowel Audio Dome voor luidsprekers als MacCare voor Apple Computers gaan personeel bijscholen. Ook muurschilderes Voorsluijs en Wouter Jansen Fotografie kunnen in hun bedrijf een volgende stap maken. Alle bedrijven zijn gevestigd in de Chassébuurt.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Agenda

NB: Excursie Van Speijkstraat is uitgesteld naar 20 oktober 12-14 uur (dus niét 15 oktober 15-18 uur).


* 25 oktober start Westerweelschool op nieuwe locatie
* 26 oktober opening restaurant/kunstcentrum Art Centre
* 25 november sloop RIVA terrein

* 26 november thema-avond 'Opvoeding' in de Hudsonhof. Organisatie: Kantara, informatie: Bert de Ruiter, 06-21573384
* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Baarsjesbeurs beloftevolle leerling

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl