European Commission

IP/04/1223

Brussel, 13 oktober 2004

Handel in wilde planten en dieren: de EU is tevreden over de resultaten van een belangrijke conferentie

Het voorzitterschap van de EU en de Europese Commissie zijn tevreden met de resultaten van de 13e vergadering van de conferentie der partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES), die plaatsvond in Bangkok, Thailand. De partijen hebben overeenstemming bereikt over alle belangrijke punten die door de EU naar voren waren geschoven om een aantal bedreigde soorten te beschermen en de duurzaamheid van de handel in wilde dieren en planten te garanderen. In de afgelopen twee weken hebben meer dan 150 landen besprekingen gevoerd over een vijftigtal voorstellen inzake de handel in bedreigde soorten, gaande van de Afrikaanse olifant over de Raminboom tot de Europese dadelmossel. Ze namen ook een aantal belangrijke beslissingen over de tenuitvoerlegging en het beheer van de bovenvermelde overeenkomst en over synergieën met andere milieuovereenkomsten, met name het Verdrag inzake biologische diversiteit.

"Het verheugt mij dat de uitstekende samenwerking binnen de EU ons in staat heeft gesteld een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over alle punten. Hierdoor kon de EU een toonaangevende rol vervullen op deze belangrijke conferentie en op tal van punten als bemiddelaar optreden, bijvoorbeeld wat de Afrikaanse olifant, de Afrikaanse leeuw en de Raminboom betreft", verklaarde Cees Veerman, EU-voorzitter en Nederlands minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

"Ik ben zeer tevreden over de resultaten van de conferentie. De genomen beslissingen dragen in grote mate bij tot de verwezenlijking van de doelstelling die de Europese Unie zich heeft gesteld, namelijk het verlies aan biodiversiteit tegen 2010 een halt toeroepen. De EU hecht zeer veel belang aan deze doelstelling omdat wij afhankelijk zijn van goed werkende ecosystemen", verklaarde Margot Wallström, het lid van de Europese Commissie dat bevoegd is voor milieu.

Aquatische soorten

Het voorstel van Thailand om de Irrawaddy-dolfijn beter te beschermen kon rekenen op de steun van de EU en een groot aantal andere landen. Een van de bedreigingen waarmee deze fascinerende soort wordt geconfronteerd, is de handel in levende exemplaren.

De conferentie bereikte ook overeenstemming over een regeling van de handel in Napoleonvissen, een zeldzame koraalvis die als delicatesse wordt verhandeld, in witte haaien, waarvan de kaken en tanden erg in trek zijn, en in de Europese dadelmossel, een delicatesse die reeds strenge bescherming geniet in de EU-wetgeving.

De EU is ook blij met de beslissing het beschermingsniveau van de Minke-walvis niet te verlagen en niet vooruit te lopen op de werkzaamheden die momenteel worden verricht door de Internationale Walvisvangstcommissie.

De Afrikaanse olifant

De voorstellen om de commerciële ivoorhandel te hervatten werden niet goedgekeurd. Namibië kreeg wel de toelating om gemerkte ivoren juwelen te verkopen, maar dit zou geen invloed mogen hebben op het olifantenbestand in Afrika. De partijen besloten om de geregelde handel in producten uit olifantenleer en -haar uit Namibië en Zuid-Afrika toe te staan en om een actieplan tegen illegale ivoorhandel ten uitvoer te leggen.

De Afrikaanse leeuw

Na overleg met andere landen die deel uitmaken van het verspreidingsgebied van de Afrikaanse leeuw, besloot Kenia om het voorstel voor striktere controle van de handel in deze diersoort in te trekken. De EU speelde een belangrijke rol in deze besprekingen; zij steunt ook de organisatie van regionale workshops voor het beheer van het leeuwenbestand om het hoofd te bieden aan de bedreigingen waarmee deze soort wordt geconfronteerd.

Mensapen

De EU heeft een document ingediend waarin wordt opgeroepen tot gecoördineerde en eensgezinde inspanningen ter bescherming van mensapen, die dringend behoefte hebben aan dergelijke maatregelen. De conferentie der partijen heeft steun verleend aan een aantal acties en handhavingsmaatregelen om de achteruitgang van deze soort te bestrijden.

De Raminboom

De EU, een belangrijke invoerder van Raminhout, heeft actief steun verleend aan het voorstel om de handel in Raminhout beter te regelen en om illegale houtkap te voorkomen. Na intensieve besprekingen met de landen waar de Raminboom voorkomt, werd het voorstel uiteindelijk unaniem goedgekeurd.

De Saiga-antilope

Na een dringende oproep van de EU hebben de partijen besloten een aantal beschermingsmaatregelen te nemen om de situatie van de Saiga-antilope te verbeteren. Hoewel de handel in deze diersoort al sinds 1995 is geregeld, is het bestand er sterk op achteruitgegaan.

Voor nadere informatie, zie:

http://europa.eu.int/comm/environment/cites/home_en.htm

http://www.cites.org/eng/news/press_release.shtml