NEDERLANDS ASTMA FONDS

Astma Fonds vraagt om maatregelen tegen luchtvervuiling

Leusden, 15 oktober 2004 - Het Astma Fonds reageert verontrust op de berichtgeving dat nergens ter wereld de lucht zo verontreinigd is met stikstofdioxide als in Nederland. Maatregelen door zowel nationale als lokale overheid zijn noodzakelijk. Hoe ongezond luchtverontreiniging is - vooral voor mensen met luchtwegklachten - wisten we al. Nu blijkt dat Nederland in Europa een onevenredig grote vervuilende rol speelt in de veroorzaking van dit probleem. De Nederlandse overheid zou daarom een voortrekkersrol moeten spelen bij het vinden van oplossingen.

Wonen in de buurt van een drukke snelweg is net zo ongezond als het meeroken van 17 sigaretten per dag. In Nederland sterven jaarlijks ruim 5.000 mensen als gevolg van luchtverontreiniging door fijn stof en ozon. Stikstofoxiden, zoals aangetoond op de satellietopnames van de Europese satelliet Envisat, spelen een rol bij het ontstaan van fijn stof en ozon. Uit recent onderzoek blijkt dat bovendien dat klachten van astmatische of allergische kinderen sterk verergeren naarmate zij meer aan uitlaatgassen van het vrachtverkeer worden blootgesteld.

Het Astma Fonds dringt daarom aan op maatregelen om het verkeer in drukke gebieden te beperken, bijvoorbeeld door op meer plaatsen de maximumsnelheid te beperken. Zowel de nationale overheid als de lokale overheid zou hier een actieve rol in moeten spelen. Vooral het bepalen van gebieden voor woningen en scholen zou met de nodige zorg moeten gebeuren. Waarschijnlijk betekent het aanpakken van deze problematiek gezondheidswinst, en daarmee ook een besparing op medische kosten.

Over het Astma Fonds
Het Astma Fonds stelt zich ten doel astma en COPD en daarmee verwante ziektebeelden te voorkomen. Tevens wil het Astma Fonds de gevolgen van deze ziekten voor patiënten en hun directe omgeving en de samenleving minimaliseren. Eén op de 10 mensen in Nederland heeft last van chronische luchtwegklachten. Het Astma Fonds komt op voor deze mensen door het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en zorgverbetering, door het bijscholen van (para)medici, het geven van voorlichting en door het behartigen van de collectieve belangen van mensen met astma en COPD op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Het Astma Fonds werd in 1959 opgericht en is afhankelijk van giften.

////

Noot voor de redactie,