Nederlandse Vereniging van journalisten

Nieuwe wet Kinderopvang, ouders begeleiden
(15 oktober 2004)

Aan de NVJ leden werkzaam bij de dagbladen,
gebruikmakend van de kinderopvangregeling

Geachte collegae,

Dit jaar zal de nieuwe wet Kinderopvang z'n intrede doen. De intentie van de overheid is om de regeling simpeler te maken en om de kosten voor kinderopvang beheersbaar te maken.

De nieuwe wet stelt de ouders centraal; zij moeten een kinderdagverblijf zoeken en moeten de werkgeversbijdrage bij beide werkgevers aanvragen. Indien één van de werkgevers geen bijdrage geeft, zal de overheid een deel hiervan voor haar rekening nemen. Ouders moeten dit zelf aanvragen. Verder is een belangrijke verandering dat de overheid een maximum uurtarief heeft ingesteld. Dat betekent dus dat alle vergoedingen op dat maximum uurtarief gebaseerd zullen worden. Dit tarief is voor kinderen tot 3 jaar EUR 5,68 en van 4 tot eind lagere school
EUR 6,13. Het is belangrijk voor u om bij uw kinderdagverblijf / gastoudergezin te vragen wat hun tarief is. De overheid hoopt dat, door het instellen van een maximum tarief, de branche haar tarieven hier op zal afstemmen.

Omdat we ons realiseren dat ouders met deze wijzigingen overvallen worden, heeft de NVJ besloten om het komende jaar bemiddelingsbureau Kintent te vragen om de omschakeling te begeleiden. Kintent zal alle NVJ-leden ondersteunen met vragen en met het aanvragen van de bijdrage. Voor vragen over de nieuwe wet kunt u bellen met Kintent, afdeling accountmanagement 030 - 2323150. Voor de belastingformulieren, contracten met de kinderdagverblijven en de werkgeversbijdrage kunt u contact opnemen met Kintent via 0900 -
1199119.

We hopen dat wij u hiermee voorlopig voldoende op de hoogte hebben gebracht en dat het inschakelen van Kintent de overgang van de oude naar de nieuwe wet voor u zonder problemen of wijzigingen zal doen verlopen.

Mocht u van mening zijn dat de nieuwe wet u voor onoverkomelijke problemen plaatst of er toe leidt dat u meer moet gaan betalen voor kinderopvang, dan vernemen wij dat graag. Kostenverzwaring kan voorkomen als uw kinderdagverblijf duurder blijft dan het maximum uurtarief van EUR 5,68. Ouders die nog op zoek moeten naar een kinderdagverblijf adviseren we om goed te letten op de tarieven die gevraagd worden. Ouders die al een kinderdagverblijf hebben (je plaatst je kind niet zomaar naar een ander kinderdagverblijf omdat deze goedkoper is) adviseren we om in gesprek te gaan met de kinderdagverblijven over de tarieven. De overheid wil met deze nieuwe wet immers marktwerking stimuleren.

Met werkgevers willen we in de CAO dit jaar afspreken om een eventueel ongewenst effect van de wet in het overgangsjaar 2005 (bijvoorbeeld een eventuele stijging van de kosten voor ouders) te zien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever/ werknemer. We verzoeken u om ons te laten weten wanneer uw kosten het komende jaar toch hoger uitvallen.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u ons uiteraard altijd bellen of mailen op dagblad@nvj.nl

Met vriendelijke groet,
Bianca Rootsaert
Secretaris Dagblad