Gemeente Zwolle

Integratiebeleid definitief vastgesteld

De integratienota is definitief vastgesteld door het college van B&W van Zwolle. In juni van dit jaar is de concept nota vastgesteld en daarna ter inzage gelegd voor de inspraak. Vijf organisaties hebben gereageerd op de notitie. De opmerkingen zijn meegenomen in de definitieve nota ´Samenleven is Samen Werken´.

Uit onderzoek blijkt dat de integratie in Zwolle redelijk is te noemen. Zwolse etnische minderheden (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antilianen) zijn beter geïntegreerd dan het landelijk gemiddelde. Toch moeten er nog stappen worden gezet. De gemeente besteedt de komende jaren vooral aandacht aan Nederlandse taal, sociale contacten en spreiding.

Inzet
Participeren van allochtonen vergt ook inzet van autochtone Zwollenaren. Want integratie is tweerichtingsverkeer. Daar is op dit moment weinig sprake van. Daarom investeert de gemeente de komende jaren in de sociale contacten tussen allochtonen en autochtonen. Concreet betekent dit dat het stimuleren van sociale contacten tussen autochtonen en allochtonen een aandachtspunt wordt in bijvoorbeeld het wijkgericht werken, breedtesportbeleid, subsidieregeling minderheden en subsidiecontracten sociaal-culturele instellingen. Wat betreft de Nederlandse taal worden de ingezette plannen uitgevoerd zoals op gebied van inburgering en onderwijsachterstanden. Beleidsaanbeveling voor spreiding (voorkomen dat sociaal-economisch slecht geïntegreerde allochtonen geconcentreerd in bepaalde wijken worden gehuisvest) is dat bij het bouwen van de nieuwe wijken en bij herstructureringsplannen wordt gestreefd naar een gevarieerd woningaanbod.

Bovendien wordt ¤ 33.000,- beschikbaar gesteld om het beleid handen en voeten te geven. Hierbij wordt gedacht aan een virtuele ontmoetingsplaats en het uitreiken van de Zwolse Vredesprijs.


---