CDA

CDA
15-10-04
Premier Balkenende verlaat het ziekenhuis

Na een verblijf van vier weken heeft Premier Balkenende vrijdagmiddag 15 oktober het ziekenhuis in Capelle aan de IJssel kunnen verlaten. De premier werd met applaus opgewacht toen hij op krukken aan de deur verscheen.

In een eerste reactie op de acties van de vakbonden zei hij dat "het beeld van Nederland te veel verdeeld is. Ik wil me ervoor in gaan zetten om dat te verbeteren." Hij wees erop dat vice-premier Zalm in de Kamer al een opening had geboden in de discussie rond de spaarvut, het flexibel pensioneren en het vinden van een oplossing voor mensen die 40 jaar hebben gewerkt. Balkenende sprak zijn complimenten uit voor de manier waarop Zalm hem tijdens zijn aanwezigheid had vervangen.

Tijdens zijn ziekte zei hij ontzettend veel steun te hebben ervaren door "de talloze blijken van medeleven": "Ik heb echt duizendenden kaarten en brieven ontvangen en heb dan ook heel wat tijd kunnen doden met het bekijken en lezen van die warme wensen. Dat betekende een geweldige steun in de rug."

Eind van de maand hoopt de premier weer in het openbaar aan het werk te gaan door op 29 oktober aanwezig te zijn bij de ondertekening van de Europese Grondwet in Rome. Hij zal in ieder geval de Europese Top van 4 november zelf gaan voorzitten.
In de tijd daarvoor zal hij zichzelf ook gaan bezig houden met de oplossing van het conflict met de vakbonden. De premier zei daarover: "Het is geen kwestie, dat ik dat even alleen zou kunnen oplossen. Dat zullen we samen moeten doen. Wel beschouw ik het als mijn belangrijkste prioriteit op korte termijn."