Gemeente Oss


15/10/2004 - Raad en daad

Gemeente doet beroep op Stichting Katholiek Basisonderwijs Openbaar onderwijs Piekenhoef

Donderdag 14 oktober heeft de gemeenteraad vergaderd. Belangrijkste onderwerpen waarover ze gediscussieerd hebben, waren de uitbreiding en aanpassing van het gemeentehuis en de vestiging van een openbare en een katholieke basisschool in Piekenhoef. Andere besluiten die ze onder andere genomen hebben, gingen over kaders voor het burgerjaarverslag, het beeldkwaliteitsplan voor Piekenhoef en de hoofdlijnen van het ontwerp-reconstructieplan Maas en Meierij. Verder nam Berry Helmink afscheid als raadslid en werd Henk Foolen geïnstalleerd als nieuw raadslid.

Basisscholen Piekenhoef
Na lovende woorden van burgemeester Herman Klitsie voor Berry Helmink kwam als eerste onderwerp de vestiging van zowel een katholieke als openbare school in Piekenhoef aan de orde. De raad heeft er uitgebreid bij stil gestaan.
In 2002 heeft de raad ingestemd met twee vestigingen voor basisonderwijs in Piekenhoef, namelijk de groepen 1 en 2 van zowel basisschool St. Joseph (katholiek) als basisschool de Mettegeupel (openbaar). De Stichting Katholiek Basisonderwijs Oss (SKBO) heeft bezwaar gemaakt tegen de nevenvestiging van de Mettegeupel. De raad heeft het bezwaar eerst ongegrond verklaard en de SKBO is vervolgens bij de rechtbank in beroep gegaan. Deze heeft het beroep wel gegrond verklaard, wat betekent dat de raad een nieuw besluit moest nemen. Het voorstel aan de Raad was om het besluit van de rechtbank niet aan te vechten en de huurovereenkomst met de Mettegeupel te beëindigen. Namens de ouders van de openbare school De Mettegeupel was er een inspreker die een dringend beroep deed op de SKBO om tot consensus overeenstemming te komen met de gemeente en de Stichting Openbaar Onderwijs Groep (OOG), zodat de nevenvestiging van de Mettegeupel kan blijven bestaan. De meeste partijen in de raad waren het hier over eens: keuzevrijheid in het onderwijs is een groot goed en we moeten er alles aan doen om dat te behouden. Via een motie van de SP en een amendement (wijzigingsvoorstel) van de VDG heeft een meerderheid van de raad tenslotte uitgesproken dat alles in het werk gesteld moet worden om ervoor te zorgen dat openbaar onderwijs in Berghem mogelijk blijft. Kortom, de raad verklaart het beroep van de SKBO wel gegrond, maar doet een dringend beroep op die stichting om openbaar onderwijs in Piekenhoef mogelijk te maken.

Uitbreiding gemeentehuis De raad heeft unaniem groen licht gegeven voor de eerste fase van de uitbreiding en aanpassing van het gemeentehuis. Deze fase houdt de bouw van een nieuw publiekscentrum in en het aanpassen van de kantoorruimten aan de ARBO-normen. Over het totaalplan werden net als in de vergadering van de raadsadviescommissie twijfels uitgesproken, met name door de VVD via een motie en door de PvdA. De partijen waren het er wel allemaal over eens dat het college hen tot nog toe onvoldoende op de hoogte heeft gehouden. Burgemeester Klitsie trok zich dat aan en beloofde beterschap.

Kaders burgerjaarverslag De raad heeft algemene kaders vastgesteld voor het burgerjaarverslag. Die worden jaarlijks opnieuw gebruikt en bovendien voorzien van speerpunten die het specifieke jaar hoog op de agenda hebben gestaan. Naast de kaders bepaalt de raad op welke manier de burger bij het maken van het verslag wordt betrokken. Dat kan het beste door ze rechtstreeks te vragen naar ervaringen met de gemeente, bijvoorbeeld door vragenlijsten na een bezoek aan het gemeentehuis of andere gemeentelijke activiteit te laten invullen. In het burgerjaarverslag 2004 komt extra aandacht voor de visieontwikkeling op kwaliteitszorg, de participatie van inwoners in diverse projecten, en de dorps- en wijkraden.

Ruimte voor ruimte Piekenhoef De plannen voor de eerste fase van de ruimte voor ruimte regeling in Piekenhoef zijn klaar. Dat betekent dat de eerste 26 woningen gebouwd kunnen worden en daarvoor is een beeldkwaliteitsplan nodig. Immers, het moet duidelijk zijn aan welke eisen de woningen moeten voldoen en waaraan de welstandscommissie de bouwplannen kan toetsen. De raad heeft een besluit genomen over het beeldkwaliteitsplan. Daarin staan zaken als oriëntatie, gewenste dakvormen, kleurgebruik, materiaal en architectuur.