Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuws uit het Vlaams Parlement (11-15 oktober) (15/10/04)

Dinsdag ondervroeg Jan Peumans minister Peeters over zijn nogal ongelukkige uitspraken omtrent de Elia-heffing. De minister verklaarde in de pers dat hij deze federale heffing een slechte zaak vond en maar moest herzien worden. De Elia-heffing is een compensatie voor de weggevallen dividenden door de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt. Alhoewel nog steeds niet operationeel, hebben de gemeenten van de federale overheid te horen gekregen dat ze de voorziene bedragen mogen opnemen in hun begroting. In de commissie gaf minister Peeters toe dat zijn uitspraken eigenlijk niet relevant zijn, aangezien de Vlaamse overheid niet bevoegd is voor de invoering van de Elia-heffing. De minister zal de Elia-heffing nog aankaarten bij collega Verwilghen (en daarbij eventueel zoeken naar een alternatief) en laat er geen twijfel over bestaan dat er een compensatie MOET komen voor de gemeenten. De onzekere situatie waarmee de gemeentebesturen nu geconfronteerd worden, mag niet langer duren.

In onze vorige editie meldden we reeds dat Mark Demesmaeker een vraag stelde aan minister Vervotte met betrekking tot het probleem van de Nederlandsonkundige spoeddiensten in het Pajottenland en de Zennevallei. Minister Vervotte antwoordde dat ze zich bewust is van de problemen en dat ze tijdens de eerstvolgende ministeriële conferentie de oprichting van een eigen MUG-dienst voor Halle zou bepleiten. Verder gaf ze aan te zullen aandringen op het strikt naleven van de taalwetten. Ook federaal collega en partijgenoot Patrick De Groote volgt deze zaak verder op en zal minister Demotte hierover interpelleren.

Tijdens het actualiteitendebat over Brussel-Halle-Vilvoorde voerde Mark Demesmaeker het woord namens de N-VA-fractie. Alle Vlaamse regeringspartijen benadrukten hun voornemen het regeerakkoord onverkort uit te voeren. In het regeerakkoord engageerden ze zich om uiterlijk tegen de start van het federale parlementaire jaar een wetsvoorstel in te dienen. Zij hielden woord en dienden maandag jl. de nodige voorstellen in bij kamervoorzitter De Croo. De volgende stap is het behandelen van deze voorstellen waarbij een koppeling aan andere dossiers uitgesloten is. Ook van het onderdompelen in een forum kan geen sprake zijn.

In datzelfde actualiteitendebat stelde Bart De Wever enkele pijnlijke vragen aan de fractie van het Vlaams Blok. Waarom stemden zij in januari 2004 niet tegen de federale kieswethervorming ondanks het feit dat de splitsing van BHV daarin niet voorzien was? Waarom steunden ze toen het amendement Bourgeois niet dat om deze splitsing vroeg? Waarom stemden ze zelfs niet tegen het opnieuw unitair maken van de aanduiding van de kieshoofdplaatsen? Is het Blok gezien die houding vandaag wel geloofwaardig als het spreekt over de splitsing van BHV? Zeker aangezien het bij de jongste verkiezingen in Franstalige pamfletten ook nog eens aan de Franstalige Brusselaars beloofde dat er niets aan het statuut van Brussel zou veranderen en dat het Vlaams Blok als enige partij niet de Vlaamsgezinde kaart trok. Buiten wat verbaal geweld, kwam er geen antwoord van het Blok op deze vragen. Na het debat diende Bart De Wever mee een motie in die aandringt op de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord inzake BHV.

Woensdag ondervroeg Kris Van Dijck minister Anciaux over de berichten dat het OCMW-Antwerpen een deel van zijn rijke kunstschatten (Rubens, Van Dyck, Jordaens, ...) zou verkopen om het "onvoorziene" gat in de OCMW-begroting te dichten. Van Dijck bracht in herinnering dat het niet de eerste keer is dat lokale besturen die piste bewandelen. Voor de N-VA is dit politiek en maatschappelijk niet aanvaardbaar. Deze kunstschatten zijn immers niet zomaar een stuk patrimonium met een bepaalde waarde, het gaat om een hoogstaand artistiek erfgoed met een publieke relevantie en een hoge museale waarde. De stukken worden reeds jaren en zelfs eeuwen bewaard en beschermd. Hier primeert duidelijk het algemeen belang boven de lokale autonomie en het eigendomsrecht. Overigens mag toch van bestuurders van dergelijke overheden verwacht worden dat zij dit beseffen en dat ze niet lichtzinnig omspringen met dit aan hun goede zorgen toevertrouwde erfgoed. In zijn antwoord stelde minister Anciaux dat hij de bekommernis deelt en dat het verkoop van dergelijke kostbare collectie onaanvaardbaar zou zijn.

Jan Loones ontfermde zich over een aantal West-Vlaamse dossiers. Deelname aan het derde economisch forum, ingericht door GOM West-Vlaanderen, leidde tot een aantal parlementaire initiatieven. Jan Loones richtte ook een interpellatieverzoek tot minister Peeters omtrent de verdere verwerving van kustduinen.
Samen met Mark Andries, kabinetschef van minister Bourgeois, werd in samenwerking met VOKA, een ontmoeting georganiseerd met bedrijfsleiders uit de Westhoek. Op de agenda stonden een aantal toeristische vraagstukken, waaronder de stelselmatige verkeersellende rond Plopsaland. Ook vermeldenswaard is de inspanning die Jan Loones levert voor de uitgave van een postzegelreeks over de vier vuurtorens aan de Vlaamse Kust.

Het mobiliteitsprobleem in het Waasland evolueert van kwaad naar erger. De mensen kunnen begrip opbrengen voor de dagelijkse problemen die het gevolg zijn van de infrastructuurwerken aan de Antwerpse ring, doch inzake de ontsluiting van het Waasland raakt het geduld op. Hier dringen structurele maatregelen zich op. Zo wijzen meerdere studies op de dringende noodzaak van de ontdubbeling van de Scheldebrug, een verder doortrekken van de tramverbinding (richting Kruibeke, richting Beveren of misschien zelfs Sint-Niklaas), Helga Stevens heeft hierover deze week meerdere (schriftelijke) vragen gesteld aan de bevoegde ministers Van Brempt en Peeters.

Auteur:
wetenschappelijk medewerker Vlaams Parlement
Peter Buysrogge

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be