Gemeente Leeuwarden

Geachte redactie,

Onderstaande column wordt vanmiddag, 15 oktober 2004, om 16. 15 uur door burgemeester Geert Dales van Leeuwarden uitgesproken op radio 1 op de middag van de NCRV.

KWETSENDE SPREEKKOREN BIJ VOETBAL GEEN ZAAK VAN OPENBARE ORDE

Onlangs ontstond er in voetballand enige opwinding nadat zogenaamde supporters van ADO Den Haag tijdens een wedstrijd tegen Ajax onplezierige en ook nogal flauwe teksten scandeerden over de vriendin van Rafaël van der Vaart. Ik zal de tekst hier niet herhalen, maar het kwam erop neer dat die vriendin volgens de schreeuwers 's werelds oudste beroep zou uitoefenen'.

Het gevoelige zieltje van de stervoetballer was heftig geraakt en natuurlijk verklaarden zijn teamgenoten zich solidair. Groot was de verontwaardiging dat de scheidsrechter en vooral de burgemeester van Den Haag hier niet krachtig hadden ingegrepen. De wedstrijd had moeten worden gestaakt! Dit was toch niet te accepteren. De voetballerij kreeg de minister van binnenlandse zaken zo gek dat hij korte tijd later in de Tweede Kamer verklaarde dat dit inderdaad helemaal niet kon. Ik heb dat optreden van Johan Remkes met verbijstering gadegeslagen, mij afvragend hoe het toch mogelijk was dat deze minister, die toch niet bang is uitgevallen, zich door een paar gekwetste zielen voor hun kar liet spannen.

Minister Remkes heeft inmiddels een brief aan de Tweede kamer gestuurd waarin nog eens uit de doeken doet hoe het probleem van spreekkoren bij voetbalwedstrijden moet worden aangepakt. "Het is noodzakelijk dat ongewenste spreekkoren strakker worden aangepakt" zegt de minister strijdlustig. Daartoe heeft hij een stappenplan ontwikkeld. In drie stappen staat de procedure beschreven voor kwetsende spreekkoren en voor racistische en discriminerende spreekkoren.

Over racistische en discriminerende spreekkoren kan ik kort en duidelijk zijn. Die worden niet getolereerd en in mijn rol als burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde, zal ik niet aarzelen om een wedstrijd onmiddellijk stil te laten leggen en desnoods helemaal te staken. Daarna heb ik een heel scala aan sancties ter beschikking om clubs die de supporters niet onder de duim weten te houden ertoe te brengen het probleem op te lossen.

Maar bij kwetsende spreekkoren, het soort dat de vriendin van Van der Vaart trof, zie ik het toch echt heel anders dan de minister en dan die opgewonden stervoetballers. Remkes zegt dat bij kwetsende spreekkoren de scheidsrechter de wedstrijd kan laten stilleggen en dat tijdens de onderbreking met de driehoek -dat zijn de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie- wordt overlegd of de wedstrijd al dan niet moet worden gestaakt.

Als tijdens de onderbreking de kwetsende spreekkoren niet stoppen, ondanks oproepen van de trainer of wie dan ook, of de spreekkoren worden hervat nadat de wedstrijd is verder gegaan, kan de scheidsrechter beslissen de wedstrijd te staken, maar daarvoor heeft hij de toestemming van de burgemeester nodig.

Ik ben hier dus twee keer aan zet, eerst als lid van de driehoek en daarna als degene die toestemming voor het staken van de wedstrijd moet geven.

Ook hier kan ik kort over zijn: ik pieker er niet over om mij deze rol te laten opdringen. Kwetsende spreekkoren in een voetbalstadion zijn geen zaken van openbare orde. Het is een zaak van de leiding van de spelende clubs en van het stadion. Als men ongezellig volk binnenkrijgt, moet men er zelf voor zorgen dat het ofwel gezelliger wordt, ofwel dat de sfeerverpesters eruit worden gelicht en worden afgevoerd. Er zijn moderne technieken om spreekkoren het zwijgen op te leggen. Daar zal men in moeten investeren. Supportersclubs moeten alles op alles zetten om spreekkoren, kwetsend of racistisch, te voorkomen. Onprettige supporters kunnen een stadionverbod krijgen.

Ik zal optreden bij wetsovertreding en zaken van openbare orde, maar als hier of daar iemand voor rotte vis wordt uitgemaakt en daarmee de sfeer wordt verpest, laat ik mij de oplossing van dat probleem niet in de maag splitsen. Ik geef geen toestemming de wedstrijd te staken en als de scheidsrechter de wedstrijd heeft onderbroken blijft men gewoon net zo lang in het stadion zitten totdat de schreeuwers tot bezinning zijn gekomen.

Het is jammer dat minister Remkes de verantwoordelijkheden van de burgemeesters heeft opgerekt tot zaken buiten die van openbare orde. Daarmee geeft hij de voetbalwereld een onterechte kans zich te verschuilen achter het openbaar bestuur en weg te lopen voor wat ik toch vooral zie als hun eigen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: perstelefoon gemeente Leeuwarden 058 - 233 4002.