VERENIGING VNO-NCW

Bernard Wientjes mei volgend jaar voorzitter VNO-NCW.

DEN HAAG, 15 OKTOBER 2004, Mr. B. E. M. Wientjes (61) wordt in mei volgend jaar voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Het bestuur van VNO-NCW heeft de benoeming vandaag bekrachtigd. Bernard Wientjes is momenteel lid van de Raad van Bestuur van Villeroy & Boch AG in Duitsland, een functie die hij in 1999 aanvaardde. Hij volgt in mei volgend jaar Jacques Schraven op, die dan bijna zes jaar (2 termijnen) het voorzitterschap heeft bekleed.

Bernard Wientjes voltooide het Gymnasium B en studeerde vervolgens Nederlands Privaatrecht in Amsterdam. Van 1967 tot 1999 was hij directeur-eigenaar van Wientjes Beheer bv in Roden, een bedrijf dat hij zelf opbouwde.

In 1999 werden 2 van de 3 werkmaatschappijen van Wientjes Beheer verzelfstandigd in Wientjes Kunststoffen Holding bv, waarvan hij nu voorzitter van de Raad van Commissarissen is. Villeroy & Boch AG, producent van serviezen, tegels en badkamerproducten, nam de aandelen van de derde werkmaatschappij over. Bernard Wientjes werd lid van de Raad van Bestuur van het Duitse bedrijf. Binnen de Raad van Bestuur is hij verantwoordelijk voor de divisie Wellness en algemeen directeur van Villeroy & Boch Wellness bv.

Bernard Wientjes is geen onbekende binnen VNO-NCW. Als voorzitter van de werkgeversvereniging AWVN (tot dit voorjaar) maakte hij deel uit van het Algemeen en van het Dagelijks Bestuur van VNO-NCW. Hij was namens VNO-NCW lid van de Sociaal-Economische Raad.

Hij is verder (duo) voorzitter van de Commissie Werkend Perspectief, die zich inspant voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidshandicap, en bestuurslid van het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders.

Bernard Wientjes volgt Jacques Schraven op. Schraven kreeg het roer van VNO-NCW op 5 november 1999 in handen. Het voorzitterschap van Jacques Schraven heeft in het teken gestaan van de internationalisering van de Nederlandse economie. Door de inhoud van het beleid en de lobby van VNO-NCW binnen deze internationale context te plaatsen, heeft hij een belangrijk stempel gedrukt op de hervormingsagenda die thans in Nederland aan de orde is. Als vice president van UNICE (de Europese werkgeversorganisatie) was hij ook actief in Brussel en in andere hoofdsteden van de Europese Unie.

Schraven sloot twee centrale akkoorden met de vakbeweging, die hebben geleid tot een neerwaartse 'knik' in de loonontwikkeling en was mede-initiatiefnemer van de unanieme SER-adviezen over WAO, Ziektekostenstelsel en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Schraven nam tijdens zijn voorzitterschap het initiatief voor een code voor goed ondernemingsbestuur (corporate governance) in Nederland. Dat initiatief resulteerde in de code Tabaksblat.

Zijn pleidooi voor herstel van het Nederlandse vestigingsklimaat resulteerde dit jaar in de eerste betekenisvolle verlaging van de winstbelasting sinds de jaren '80. Hij pleitte de afgelopen jaren herhaaldelijk voor de oprichting van een Innovatieplatform, voor meer investeringen in wetenschappelijk onderzoek en voor betere samenwerking tussen universiteiten, hogescholen en bedrijven.

Schraven is een sterk pleitbezorger van uitbreiding van het wegennet door publiekprivate samenwerking. Hij leidde het succesvolle verzet tegen het 'rekeningrijden', via tolpoortjes in de Randstad. Ook het denken over ruimtelijke ordening wijzigde zich tijdens zijn voorzitterschap drastisch. Door een idee van VNO-NCW, AVBB, ANWB en Natuurmonumenten is de centralistische 'Haagse' planning in de ruimtelijke ordening verlaten. Economische ontwikkeling is - naast 'natuur' - een van de hoofddoelstellingen van de nieuwe Nota Ruimte geworden.

Voor meer inlichtingen:
VNO-NCW, Media en Parlement 070 3490 167, Angélique Heijl 06 52454939
www.vno-ncw.nl

15 okt 04 16:23