Gemeente Den Haag

oktober 2004
Stadsbeheer: Beste Verzuimaanpak in sector gemeenten (14 oktober)

Op het slotcongres van het Arboconvenant Gemeenten kreeg de Haagse dienst Stadsbeheer de prijs voor de beste verzuimaanpak in de sector gemeenten uitgereikt. De prijs, een bronzen beeld van Merle Carvalho en een bedrag van EUR 10.000,-, viel Stadsbeheer ten deel. Behalve de gemeente Den Haag waren de gemeenten Urk, Heerlen, Gouda, en Smallingerland genomineerd voor de prijs. Het ziekteverzuim daalde bij Stadsbeheer in drie jaar tijd van 12,4 naar 8,55 procent.

Succesfactoren
Het succes van de ziekteverzuimaanpak is te danken aan Gezond aan Zee, een pakket van maatregelen dat vruchten afwerpt. De maatregelen gelden voor zowel de dienst, de leidinggevende als de medewerker. De belangrijkste maatregelen die genomen zijn, zijn de aanstelling van een integratieconsulent, de verschuiving van de regierol van de arbodienst naar de leidinggevende, en de inzet van bedrijfsfysiotherapie. In zijn geheel heeft er een verschuiving plaatsgevonden van bestrijding naar preventie. Het verzuimpercentage daalt nog steeds en Stadsbeheer blijft zoeken naar effectieve maatregelen om het ziekteverzuim nog verder terug te dringen. Het uitgangspunt is een prettige en gezonde werkomgeving, waar mensen centraal staan. Investeren in mensen is een keuze en een gezond resultaat is een feit.

Fysiolunch, een maatregel
Bij het bedrijfsonderdeel Vegen kunnen de vegers deelnemen aan een fysiolunch. Dit is een van de praktische manieren waarop het ziekteverzuim wordt teruggedrongen; ondersteuning en hulp op de werkplek. De ervaring is dat dit werkt. Zeker omdat er bij Stadsbeheer veel mensen op straat werkzaam zijn (stratenmakers, toezichthouders, parkeercontroleurs en vegers). Natuurlijk zijn er ook beleidsmakers, archeologen, ontwerpers en ingenieurs in dienst. Maar vooral de zware fysieke werkomstandigheden, agressie en een ongunstige leeftijdsopbouw bij de buitendienst, hebben van oudsher gezorgd voor een hoog ziekteverzuim.

A+O fonds Gemeenten
Het A+O fonds Gemeenten bevordert en ondersteunt de Sociale Partners in de gemeentelijke sector bij vernieuwende activiteiten op het gebied van arbeidsmarkt en HRM-beleid. Deze activiteiten helpen organisaties en personen om optimaal te functioneren. Samen willen ze stimuleren dat gemeenten aantrekkelijke arbeidsorganisaties zijn die de burger optimaal bedienen.