Gemeente Den Haag

oktober 2004
Feestelijke opening sport- en recreatiepark De Verademing (15 oktober)

Wethouders Wilbert Stolte en Bruno Bruins openen samen op zaterdag 23 oktober 2004 om 15.00 uur het sport- en recreatiepark De Verademing. Het complex is in veel opzichten zeer bijzonder. In deze tijden is het niet gewoon om een groot park midden in de stad aan te leggen. Op het multifunctioneel ingerichte sportgedeelte zijn mogelijkheden voor tennis, cricket, voetbal, jeu de boules en ruitersport. Daaromheen zijn diverse recreatiemogelijkheden zoals een speeltuin, een fietsroute, een flaneerroute, een skateroute, een recreatieweide en aanlegsteigers voor kano's en roeiboten.

Drie onderdelen
Het park en sportcomplex bestaat uit drie onderdelen, namelijk de sport- en spelvoorziening, het circuit en de bomenweide. Door de hoogteverschillen in het gebied heeft elk onderdeel een eigen karakter. Het uiteindelijke plan is tot stand gekomen in overleg met de buurt.

Het sport- en spelgedeelte vormt het hart van De Verademing. In het midden van het park liggen twee kunstgrasvelden voor voetbalvereniging REMO. Verder is er een cricketpitch voor de cricketvereniging Jai Swadesh.
Onder een gedeelte van de wandel-, fiets- en skateroute bevinden zich het clubgebouw van de sportverenigingen en de paardenstal van Klep & Co. Verder zijn er jeu de boulesbanen, een speeltuin en een multifunctioneel sportveld van kunstgras waar ondermeer kan worden getennist.

De kwaliteit van het sportgedeelte is van een hoog niveau. Door de veelzijdigheid van de functies, het multifunctionele gebruik van sportverenigingen, scholen en wijkorganisaties en de hoge kwaliteit van de voorzieningen gooide De Verademing onlangs hoge ogen bij een landelijke prijsvraag voor de beste sportvoorzieningen in Nederland. De Verademing werd gekozen als derde van de achttien inzendingen.

Het circuit ligt rond het park langs de damwand voor de bodemsanering en vormt de overgang tussen de woonwijk en het park. Het is door de verharde ondergrond geschikt voor fietsers, skaters en wandelaars.

De bomenweide is de groene long van het park. De Italiaanse ceders geven het park een uitstraling die uitnodigt om te picknicken, te luieren en om in te spelen.

Geschiedenis
In 1998 geeft de gemeenteraad het startsein voor het plan voor het sport- en recreatiepark op het voormalig terrein van de vuilverbranding. Hiermee komt een wens uit van de bewoners, die jarenlang actie hebben gevoerd voor sluiting van de vuilverbranding en voor meer groen in de wijk. Het plan omvatte een groene long van circa negen hectare in de dichtbebouwde wijk Regentesse Valkenbos. In 2001 is de bebouwing van de vuilverbrandingsinstallatie en de schoorsteenpijpen afgebroken en is de Haagse Milieu Service verhuisd naar de Binckhorst. In 2002 is gestart met de sanering van het gebied. Vervolgens is gestart met de invulling van het park.