Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 15-10-2004

Aantal overplaatsingen gehandicapte jongeren beperkt

Het aantal verstandelijk gehandicapte jongeren dat vanuit jeugdzorginstellingen wordt overgeplaatst naar private instellingen is klein. Dergelijke overplaatsingen gebeuren alleen in noodgevallen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Ross naar aanleiding van het rapport van de Inspectie Jeugdzorg en de IGZ (Inspectie Gezondheids Zorg) over de particuliere instelling Difference in Haaksbergen. De kwaliteit was daar onder de maat. In Difference waren licht verstandelijk gehandicapte kinderen ondergebracht, die waren overgeplaatst vanuit erkende, niet-particuliere, instellingen.

Het onderzoek toont aan dat maar één erkende jeugdinstelling relatief veel kinderen overplaatst. In totaal zijn ongeveer 25 kinderen ondergebracht bij niet-erkende instellingen. Ross laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg controles uitvoeren bij niet-erkende instellingen, die licht verstandelijk gehandicapten verzorgen. Kamerstuk
Inventarisatie particuliere instellingen/nieuwe aanbieders

Kamerstuk, 15-10-2004
Nieuwsbericht
Ross: maatregelen na overplaatsing jongeren

Nieuwsbericht, 12-8-2004

Staatssecretaris Ross kondigt maatregelen aan naar aanleiding van de bevindingen van de Inspecties voor de Gezondheidszorg en Jeugdzorg bij de Stichting Difference in Haaksbergen.
Kamerstuk
Aanbieding inspectieverslag Stichting Difference

Kamerstuk, 13-8-2004