Ingezonden persbericht


15 oktober 2004

P E R S B E R I C H T

NIJMEGEN 2000 ZOEKT NIEUWE MARIKEN EN MOENEN!

Introductie tijdens Nieuwjaarsreceptie Keizer Karelplein

Wie altijd al gedroomd heeft van een carrière in de wereld van glitter en glamour krijgt nu de ultieme kans. Want de organisatie van Nijmegen 2000 zoekt de nieuwe Marieke van Nieumeghen en de nieuwe Moenen anno 2005.

Het middeleeuwse verhaal van het meisje Mariken dat voor haar oom boodschappen gaat doen op de markt en in handen valt van Moenen, de duivel, spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Ze vertrekt met hem naar Antwerpen en leeft zeven jaar in zonde voordat ze terugkeert naar Nijmegen. De prachtige legende van Mariken van Nieumeghen, is een belangrijk en terugkerend thema van de viering van het 2000-jarig bestaan van de stad. Daarom zoekt 'Nijmegen 2000 jaar' hét meisje en dé jongen, die tijdens een aantal evenementen letterlijk in de huid en kostuums van Mariken en Moenen kunnen kruipen. Als levende Nijmeegse mascottes van het jubileumjaar 2005. Hun eerste optreden is tijdens de nieuwjaarsreceptie op het Keizer Karelplein op 1 januari, waar Mariken en Moenen tijdens een muzikaal spektakel de nieuwjaarsboodschap namens 'Nijmegen 2000 jaar' mogen uitspreken. Heb je gevoel voor theater, vind je dat je er goed uitziet en ben je tussen de 16 en 25 jaar oud? Heb je bovendien een goede microfoonstem en de juiste kwaliteiten om Mariken of Moenen te vertolken, stuur dan voor 20 november 2004 een brief of e-mail met je persoonsgegevens én foto naar: Nieuwjaarsreceptie Nijmegen 2000, p/a Postbus 38196, 6503 AD Nijmegen of info@nijmegen2000.nl o.v.v. 'Marieken en Moenen anno 2005'. Begin december kiest een deskundige jury uit alle kandidaten de nieuwe, enige echte Mariken van Nieumeghen én duivelse Moenen! Meld je aan, beroemd in heel Nijmegen word je zéker. En daarna...? In de jury zit o.m. de Nijmeegse acteur Chris Tates. Hij speelde in de populaire serie Rozengeur en Wodka Lime en is dit jaar op het witte doek te bewonderen naast Linda de Mol (Ellis in Glamourland) en Catherine Zeta-Jones (Ocean's Twelve). Natuurlijk is ook de huidige enige echte Moenen, Kees Kruitwagen, van de partij. Hij wil graag het estafettestokje doorgeven aan een jonge, sexy opvolger. Daarnaast vond stichting Nijmegen 2000 Mariken-deskundige, Hanneline Adriaansens bereid om in de jury zitting te nemen. Zij heeft vanuit haar werkzaamheden bij de VVV-Nijmegen meerdere malen Mariken-verkiezingen georganiseerd.

Kalender 2000 jaar

Naast de benoeming van Mariken en Moenen en hun toekomstige vertolkingen, staat Nijmegen nog veel meer te wachten. De activiteiten- en feestkalender voor 2005 blijft groeien. Sterker nog, elke dag komen er nieuwe initiatieven bij. Wij willen deze natuurlijk graag opnemen in onze 2000 jaarkalender. Er is nog volop ruimte onder de paraplu van 'Nijmegen 2000 jaar' voor alle evenementen die komend jaar de oudste stad van Nederland in het zonnetje willen zetten. Stuur voor 1 november 2004 een bericht naar info@nijmegen2000.nl. Dan kunnen we die activiteiten - voor zover mogelijk - nog opnemen in het jaaroverzicht van ons programmaboekje. Vermelding op de website is uiteraard niet gebonden aan een deadline. Dat kan het hele jaar door.

Noot voor redactie (