Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
15 oktober 2004

BESLUIT HANDEL IN NOX-EMISSIERECHTEN NAAR RAAD VAN STATE

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met toezending van het besluit voor NOx-emissiehandel naar de Raad van State voor een spoedadvies. Het kabinet wil dat bedrijven in Nederland zo snel mogelijk na
1 januari 2005 kunnen starten met de handel in NOx-emissierechten.

De handel in emissierechten voor stikstofoxiden (NOx) is in Nederland noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de internationale verplichtingen, die op basis van de Europese NEC-richtlijn gelden. Deze richtlijn legt Nederland een nationaal emissieplafond op van 260 kiloton voor stikstofoxiden, waaraan uiterlijk in 2010 moet worden voldaan. Dit betekent dat grote industriële bedrijven in 2010 maximaal 55 kiloton NOx mogen uitstoten. De handel in NOx-emissierechten maakt het mogelijk om dat op een kosteneffectieve manier te bereiken.

Het kabinet wil dat de betrokken bedrijven zo snel mogelijk na 1 januari 2005 met de handel in NOx- emissierechten kunnen beginnen omdat dan zoveel mogelijk kan worden aangesloten bij de handel in broeikasemissierechten (CO2). Immers, beide systemen raken grotendeels dezelfde bedrijven en nagenoeg al deze bedrijven zijn reeds gestart met de noodzakelijke voorbereidingen voor beide handelssystemen. Het handelssysteem van CO2-emissierechten gaat per 1 januari 2005 van start.

De reductie van NOx-emissies is van belang omdat deze stikstofoxiden verzuring, eutrofiëring en de vorming van smog veroorzaken. Bij handel in emissierechten krijgen de deelnemende bedrijven door de overheid een bepaalde hoeveelheid emissierechten toegewezen. Een emissierecht vertegenwoordigt een recht om in een bepaalde periode één kilogram NOx in de lucht te veroorzaken. Veroorzaakt een bedrijf meer emissies dan het aantal emissierechten dat hij toegewezen heeft gekregen, dan zal het bedrijf emissierechten moeten kopen. Bedrijven die minder emissies uitstoten, kunnen het te veel aan emissierechten verkopen aan andere deelnemers. Via dit handelssysteem zullen de reducties in NOx- uitstoot plaatsvinden waar dat het goedkoopste is. De Nederlandse emissieautoriteit ziet erop toe dat de deelnemende bedrijven (allemaal grote industriële bedrijven) zich houden aan de voorschriften.

RVD, 15.10.2004