Socialistische Partij

Hou de No Claim-regeling uit het ziekenfonds! Een mens is toch geen auto?

`Europa-debat mag geen propaganda-avondje worden'

15-10-2004 * De SP wil duidelijkheid van staatssecretaris Nicolaï over zijn verzoek aan RTL4 om een debat uit te zenden over de Europese éénwording. De omroep ontvangt EUR 300.000,- productiegeld, de overige kosten moeten worden opgebracht door sponsors. Kamerlid Harry van Bommel vraagt zich af waarom het debat niet op de publieke omroep wordt gehouden, trekt de keuze voor sponsoring in twijfel en wil meer weten over de invulling. "Een open en onafhankelijk debat is een goed idee, als zowel voor- als tegenstanders van het huidige Europa aan bod komen. Maar we zitten niet te wachten op een propagandistische goed nieuws show die van de reclame aan elkaar hangt."

Harry van Bommel Van Bommel heeft bedenkingen over de keuze van Nicolaï om een gesponsord tv-debat over de Europese éénwording op RTL4 uit te laten zenden. "Buitenlandse Zaken koopt zendtijd en een productieteam (Endemol) om een debat te organiseren, en het wordt nog gesponsord ook. Anders dan bijvoorbeeld reclame wekt een debat de suggestie van onafhankelijkheid. En over die onafhankelijkheid heb ik mijn twijfels."

Ook heeft Van Bommel in Kamervragen aan de orde gesteld wie er aan de debatten deel zullen nemen, hoe zij geselecteerd worden en wie eindverantwoordelijke is voor de inhoud van het programma. Van Bommel: "Zal Nicolaï zelf ook deelnemen aan het `Achmea Europa Debat' op RTL? Bij de laatste verkiezingen werd forse winst behaald door de Eurokritische SP en Paul van Buitenen, worden zij ook uitgenodigd? Of wordt het een avondje propaganda voor de EU zoals die zich nu ontwikkelt?"