Gemeente Breda

Participatieteam en werkgeversontbijt voor betere positie allochtone vrouwen

MoedersHeuvel_kln.GIF

Burgemeester Van der Velden en de wethouders Heerkens en Adank van Breda zijn het vandaag eens geworden met de commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) over de uitvoering van de Bredase Participatieagenda.

Hierin staan afspraken om de participatie van allochtone vrouwen een extra impuls te geven. De collegeleden spraken met oud minister Hans Dijkstal en mevrouw Nezos Demirel onder andere over een werkgeversontbijt in Breda en over het opzetten van het Bredase Participatie-team (P-team).

Het werkgeversontbijt, waarvoor nog een datum wordt vastgesteld, is bedoeld om zoveel mogelijk werkgevers ertoe te bewegen arbeids- en werkervaringsplaatsen voor allochtone vrouwen beschikbaar te stellen.

Mevrouw Demirel, de heer Dijkstal en de collegeleden spraken in het stadskantoor ook over de andere ideeën uit de Participatieagenda, waarmee het Bredase college vorige week al instemde.

Zondag 10 oktober heeft de gemeente haar plannen voorgelegd aan een grote groep allochtone vrouwen. Tijdens deze bijeenkomst hebben ongeveer twintig vrouwen zich bereid verklaard samen aan het werk te gaan de ideeën verder uit te werken en de gemeente hierin te adviseren. Deze vrouwelijke voorhoede zal het Bredase P-team gaan vormen.

In de wijken en buurten, maar ook binnen besturen en bedrijven, zijn vrouwen uit etnische minderheidsgroepen ondervertegenwoordigd. De gemeente wil dat deze vrouwen een betere positie krijgen in de maatschappij. Daar wil ze de komende tijd extra haar best voor doen.

Werk

De gemeente Breda wil de komende anderhalf jaar 170 vrouwen uit etnische minderheden aan het werk helpen. Uit cijfers blijkt dat de werkloosheid onder deze groep hoger is dan onder autochtone vrouwen. Ook wil Breda autochtone vrouwen koppelen aan allochtone werkzoekende vakgenoten om samen op zoek te gaan naar werk. Samen met onder andere het CWI en Sociale Dienst worden speciale trainingen voor vrouwen opgezet.

Andere punten uit de Participatieagenda zijn Nederlandse taallessen bij geïsoleerde vrouwen thuis, een wekelijkse inloopdag in buurthuis Geeren Noord en speciale bijeenkomsten voor vrouwen uit etnische minderheden. Het idee daarachter is dat deze vrouwen samen met autochtone vrouwen meedoen in hun wijk en stad. Zowel aan activiteiten, maar ook in bewonerscomités en besturen.

De commissie PaVEM adviseert gemeenten activiteiten te ontwikkelen voor vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. Het doel van de commissie is gemeenten te ondersteunen bij hun pogingen deze vrouwen meer te betrekken bij de samenleving. Nadruk ligt hierbij op het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën. Voorzitter is Paul Rosenmöller. Ook H.K.H. Prinses Máxima en H. Dijkstal maken deel uit van de commissie PaVEM.

Breda, 15 oktober 2004